16:35 19.07.2019

Результати реконструкції Центрального мосту в Дніпрі можуть бути сфальсифіковані – громадські активісти

4 хв читати

Реконструкцію Центрального мосту в Дніпрі міська влада збирається завершити за два місяці замість запланованих восьми, витративши прискореними темпами в три рази більше грошей платників податків, ніж погоджено з підрядником. При цьому, інформація про те, що зроблено на мосту за три роки і за що заплачено народні гроші, приховується Дніпровською міською радою, а міський голова Борис Філатов старанно обходить це питання у своїх виступах. Те, що у результаті такої "реконструкції", життя сотень тисяч мешканців Дніпра можуть опинитися у великій небезпеці, мера та його оточення, схоже, не хвилює.

Громадські активісти Дніпра - члени громадської організації "Рух Вільна Доля" зареєстрували проект петиції на сайті Президента України з вимогою створити спеціальну комісію з представників Державної архітектурно-будівельної інспекції, експертів, громадських активістів, представників засобів масової інформації задля цілодобового контролю реконструкції Центрального мосту.

Реконструкція Центрального мосту в Дніпрі проводиться з 2016 року і терміни її закінчення міська влада переносила кілька разів, пояснюючи це "непередбаченими обставинами". При цьому, в міській раді відмовилися надати проект і кошторис реконструкції мосту, повідомивши, що ці документи "вилучено прокуратурою"

"Нам три роки брехали, що реконструкція відбувається за графіком, міст перекривався, мешканці міста відчували великі проблеми з переміщенням  містом, їм важко було дістатися на роботу і з роботи. Зараз, у зв'язку з черговим перекриттям мосту на два місяці, місто знову охопив транспортний колапс: люди у два-три рази довше дістаються до роботи, власники автомобілів значно більше витрачають коштів на пальне. Що далі можна очікувати від цієї міської влади і від цього міського голови ?!" - заявив заступник голови громадської організації "Рух Вільна Доля" Денис Розов. Він підкреслив, що словам Бориса Філатова і його підлеглих у мешканців міста більше немає віри, тому що вони бачили як роботи з реконструкції мосту всі ці роки, фактично, не проводилися. "Замість фахівців на мосту всі ці роки працювали незрозуміло хто: або солдати, або якісь різноробочі. Хоча, як працювали? Або ходили мостом, або ловили рибу: все це зафіксовано журналістами та громадськими активістами" - зазначив Денис Розов.

Член громадської організації "Рух Вільна Доля", член громадської ради при Дніпровській міській раді Вадим Мирошник розповів, що про фактичний провал реконструкції Центрального мосту стали офіційно говорити, коли прокуратура і Служба Безпеки України відкрили відповідні кримінальні провадження. "Я можу констатувати, що зараз, про співпрацю міської влади, міського голови Дніпра Бориса Філатова та інститутів громадянського суспільства, про яку так багато говорили відразу після вступу Філатова на посаду, мова не йде. Довіри немає і не може бути. Ми вимагаємо створення спеціальної комісії для цілодобового контролю реконструкції мосту, до якої, в обов'язковому порядку, увійдуть представники громадськості та журналісти. Мешканці міста мусять знати і бачити, що відбувається на мосту під час реконструкції. Крім цього, ми вимагаємо проведення незалежної експертизи того, що вже зроблено і буде зроблено в ході реконструкції" - підкреслив Вадим Мирошник.

Як зазначив голова громадської організації "Неурядова медійно-адвокаційна група" Іван Красіков, реконструкція Центрального мосту здійснюється не перший рік, а мешканці Дніпра не знають, хто, безпосередньо, займається реконструкцією мосту, яка у цих людей кваліфікація, на що конкретно витрачаються гроші платників податків і чому ніхто досі не відповів за їх розтрату. "Міська влада відмовляються оприлюднити проект реконструкції, робочий план, кошторис. Ніхто детально не пояснює, чому зросли витрати на реконструкцію: спочатку було закладено понад 177 млн ​​грн, а тепер говорять про майже 400 млн. грн. Хоча, за моєю інформацією, сума може збільшитися і до 600 млн грн. Що станеться 14 вересня? Де гарантія, що міст відкриють і ним  можна буде безпечно пересуватися? Де гарантія, що мер і чиновники не продовжать освоювати народні гроші на продовженні реконструкції, під якимись приводами, вже після "урочистого відкриття"? Міською радою завершено ще один тендер на більш ніж 26 млн гривень на додаткові роботи з реконструкції мосту. Коли їх будуть проводити? Хто їх буде проводити? Як можна провести за 2 місяці роботи, проведення яких розраховане на 8 місяців? " - сказав Іван Красіков. Він, також, зазначив, що чиновники міськради по-хамськи відмовляються надавати інформацію про реконструкцію журналістам: у вівторок заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко накинувся з образами на журналістку телеканалу D1 Любов Бурлакову, яка поставила   питання щодо відповідальністі міської влади за проблеми, що виникли у зв’язку з реконструкцією мосту.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА