13:28 09.08.2019

АТ "Миколаївгаз": За перше півріччя Миколаївщина скоротила споживання газу на 18%

3 хв читати

За підсумками I півріччя 2019 року споживання природного газу в Миколаївській області зменшилася на 18% в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року і склало 230,5 млн куб. м. У зв'язку з цим компанія недоотримала 37 млн ​​грн. тарифної виручки, яка є основним джерелом фінансування регламентних робіт по ремонту і модернізації газорозподільної системи області.

За 6 місяців 2019 року АТ "Миколаївгаз" протранспортовано 230,5 млн куб газу. Це на 50,7 млн ​​куб менше, ніж в аналогічному періоді 2018 року. Скорочення обсягів споживання зафіксовано за всіма категоріями споживачів.

Найбільшу різницю показала категорія побутових споживачів – 23%, а це майже 40 млн куб.м. Істотно зменшила відбір газу промисловість, використавши 21,6 млн куб.м, що на 11% менше торішнього показника. Постачальники тепла і бюджетні установи також знизили обсяги спожитого ресурсу на 11% – на 7,4 млн куб. м і 1,3 млн куб.м відповідно.

Тенденція до падіння обсягів споживання газу простежується вже 9-ий рік поспіль. Якщо в 2010 році компанія транспортувала на Миколаївську область 755,7 млн ​​куб. м газу, то в цьому році, за попередніми розрахунками, обсяг розподіленого газу складе близько 400 млн. куб. м.

"Це є вкрай несприятливим фактором для виробничої діяльності компанії, тому що за рахунок зниження споживання газу значно скорочується тарифна виручка, яку компанія спрямовує на виконання робіт з обслуговування газорозподільної системи області та забезпечення її безперебійної та безаварійної роботи", – розповідає комерційний директор АТ "Миколаївгаз" Сергій Щербаков.

Крім того значно ускладнює ситуацію те, що незважаючи на подорожчання енергоносія, НКРЕКП не переглядала "Миколаївгазу" тариф на розподіл з 2016 року. Таким чином вже третій рік поспіль частка компанії залишається в розмірі 73 коп. з одного розподіленого кубометра газу.

АТ "Миколаївгаз" неодноразово зверталося до Держрегулятора з проханням переглянути тариф розподілу на підставі розрахунків економічно-обґрунтованих витрат компанії. Однак досі це питання залишається невирішеним.

Довідка про компанію:

АТ "Миколаївгаз" – єдина на території Миколаївської області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. Підприємство експлуатує 8,7 тис. км газопроводів. Щорічний обсяг розподілу природного газу складає майже 500 млн. куб. м газу.

Загальний рівень газифікації Миколаївській області – 72%. АТ "Миколаївгаз" забезпечує природним газом 8 міст, 14 селищ міського типу та 313 сіл області.

Клієнтами компанії є понад 349 тис. сімей Миколаївської області, а також 2,8 тис. підприємств, установ і організацій, найбільші з яких – аграрне підприємство "Нібулон", молочна компанія "Лакталіс", Вознесенський шкіряний завод "Возко", Чорноморський суднобудівний завод, Миколаївський комбінат хлібопродуктів та інші.

АТ "Миколаївгаз" входить в десятку кращих платників податків області. Щорічно підприємство перераховує до бюджетів різних рівнів близько 50 млн. гривень.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА