11:00 07.10.2019

Центр експертиз "Тест" презентує результати моніторингу ринку інтернет-рітейлу, проведеного на базі ТОП-20 вітчизняних інтернет-магазинів

2 хв читати

Як і 2017-го року, було перевірено, наскільки продавці дотримуються вимог законодавства. А саме - чи видають покупцям фіскальні чеки. Процедура моніторингу також включала в себе різні варіанти закупки - з доставкою товару покупцю і можливість самовивозу - аби дізнатися, у якому випадку документи оформлюють правильніше.

За результатами тесту, лише 6 з 20  рітейлерів дотримуються вимог законодавства. Серед них: 27.ua;  Brain.com.ua;  Comfy;  Eldorado;  Foxtrot;  TTT.

Не видали фіскальний чек в обох варіантах закупки: All-service;  Allo;  Citycom;  Cytrus;  F.ua;  Skidka;  Stylus.

Не видали фіскальний чек в одному з варіантів закупки: AKS,  Elmir,  IT-box, Mobilluck, Repka,  Rosetka, Telemart.

Згідно з чинним законодавством, з 8 травня 2017 року всі магазини, в тому числі і платники єдиного податку та Інтернет-магазини, повинні продавати технічно складні побутові товари тільки через касовий апарат. Відповідний перелік груп товарів, які надалі повинні продаватися виключно через РРО, визначений постановою Кабміну від 16 березня 2017-го №231.

З січня по грудень 2017-го ДФС провела 343 перевірки продавців техніки і електроніки, яка підлягає гарантійному ремонту і повинна продаватися виключно з видачею фіскального чека через касовий апарат.  У 303 випадках (88%) податківці виявили порушення порядку застосування РРО та видачі розрахункового документа. Сума санкцій, застосованих до всіх суб'єктів за невидачу фіскальних чеків або за видачу їх з порушеннями порядку застосування РРО, склала лише 189 200 грн.  При цьому загальний розмір штрафів, який податкова застосувала до продавців техніки і електроніки з початку року склав 1,77 млн. ​​грн.

2019-го ДФС провела 5,1 тис аналогічних перевірок та виявила 1,1 тис. випадків незастосування РРО, а також понад 1 тис. випадків продажу необлікованого товару, за що нараховано 194,2 млн. грн. штрафних санкцій.

Попри все, продавці продовжують ігнорувати діючі правила стосовно застосування РРО, адже  штраф за таке порушення, вчинене вперше, складає лише 1 грн. За кожне наступне порушення з боку того ж продавця – штраф складає вже 100 % вартості проданих з порушенням товарів.

Відсутність фіскального чеку для покупця означає, що продавець має право не повертати кошти за товар. Тож вимоги споживача щодо технічно складних побутових товарів розглядаються лише після пред’явлення споживачем розрахункового документа, передбаченого Законом України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” , а також технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу.

Таким чином під час продажу товару продавець зобов’язаний видати споживачеві розрахунковий документ встановленої форми, що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу. Покупець в свою чергу повинен перевірити чи дійсно виданий йому чек є фіскальним.  

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішення проблем трудоресурсного забезпечення в Україні: сучасна економічна модель, освіта та житлові умови

АЛЛО передаватиме з кожної онлайн-оплати 100 гривень на медичні інновації в Superhumans Center

Sense SuperApp увійшов у ТОП-5 цифрових банків для бізнесу в регіоні

Чому саме індукція: 5 переваг трендової плити

Найцікавіші, найкреативніші та найоригінальніші подарунки для твоєї коханої жінки

1,15 млрд грн клієнти Sense Bank вклали у військові облігації

"Відчувай! Проявляй! Рухайся далі!": який вектор обрав девелопер ТРК в Україні Arricano для ініціатив у новому сезоні?

Poligon Project представляє BEREZEN - виставку сучасного мистецтва у Київському просторі живої культури «Кудрявка»

5,2 мільйона гривень на розвиток жіночого підприємництва: стартує новий сезон візійного акселератора "Відважна 2. Масштабування та діджиталізація"

28 березня відбудеться захід ProfVentFasad

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА