15:43 20.01.2020

Результати моніторингу ультраправого насильства в Україні 14.10.2018–14.10.2019

2 хв читати

20 січня 2020 року у пресцентрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна" відбулась презентація та обговорення моніторингового звіту "Конфронтації та насильство ультраправих в Україні". Дослідження охоплює період з 14 жовтня 2018 до 14 жовтня 2019.  Моніторинг проводила ГО "Інститут Республіка" за підтримки Rosa-Luxemburg-Stiftung в Україні.

За вказаний період найбільше актів насильства та конфронтації вчинили представники організацій "С14" і "Національний корпус". За участі "С14" було зафіксовано 40 випадків, серед яких 25 нападів насильницького характеру, з них 10 – насильство проти людей. За "Національним корпусом" помічено 30 епізодів, 21 – насильницького характеру, з них 15 – проти людей. Про це повідомила Оксана Дутчак, соціологиня, координаторка моніторингового дослідження.

соціологиня, координаторка моніторингового дослідження Оксана Дутчак

Далі серед фігурантів моніторингу розмістилися (у порядку спадання активності): "Традиція і порядок", "Невідомий патріот", "Фрайкор", "Національні дружини", "Братство", "Азов", "Катехон", "Сокіл", "Світанок", "Автономное национал-социалистическое общество" (АНСО) та "Карпатська Січ".

Загалом за рік з 14 жовтня 2018 до 14 жовтня 2019 моніторинг зафіксував 137 випадків конфронтацій та насильства з боку ультраправих, 48 із них мали характер конфронтації, а 89 включали елементи насильства проти майна чи людей. Найбільше випадків насильства та конфронтацій – 23 – було зафіксовано у листопаді 2018 р. Деякі епізоди ультраправого насильства, під час яких постраждали люди, майже не висвітлювалися в ЗМІ.

Жертвами насильницьких дій праворадикалів були феміністичні/ЛГБТ+ активісти (14 випадків), політики і представники політичних партій (13), представники державних інституцій/силових структур (12), журналісти (4), представники бізнесу (4), митці (3), представники етнічних меншин/мігранти (2). Також ультраправі брали участь у вуличному електоральному протистоянні, неодноразово застосовуючи насильство під час передвиборчих заходів як опозиції, так і влади

правозахисник Максим Буткевич

"За результатами моніторингу, викладеними в цьому звіті, ми бачимо, що насильство ультраправих і далі є систематичним, регулярним і – за надзвичайно рідкісними винятками  – безкарним. Безкарність стимулює продовження насильницьких практик; вона “запрошує” тих, хто вдається до насильства і досягає бодай якогось результату, робити це знову", - прокоментував дослідження правозахисник Максим Буткевич, координатор проекту "Без кордонів".

Автори дослідження вважають, що системну проблему з ультраправим насильством в Україні породжує бездіяльність, а часом і потурання з боку правоохоронної системи. Вони вимагають від неї проведення належного розслідування випадків насильства на ґрунті ненависті, а також виконувати позитивні зобов’язання щодо захисту громадянських прав, зокрема, гарантувати та забезпечити громадянам, які не порушують законодавство, безпечну реалізацію права на мирні зібрання та свободу слова.
Повна версія звіту англійською та українською.
Телефон для довідок:  +380 44 289 14 35 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА