12:00 19.05.2020

Українська Асоціація Репродуктивної Медицини: останні події в репродуктивній медицині України - що відбувається?

3 хв читати
  • 19 травня 2020 року відбулась прес-конференція Української Асоціації Репродуктивної Медицини. Останні події в українських ЗМІ відновили зацікавленість суспільства до української репродуктивної медицини та одного з самих його суперечливих напрямків - сурогатного (замінного) материнства. На жаль, інформація в мас-медіа теж була суперечлива і на думку фахівців не завжди відповідала дійсності. Який меседж хотіли донести учасники прес-конференції (президент Української асоціації репродуктивної медицини, лауреат Державної премії України, професор Олександр Юзько; віце-президент Української асоціації репродуктивної медицини, лауреат Державної премії України Валерій Зукін; гінеколог - репродуктолог вищої категорії, головний лікар медичного центру "Родинне джерело IVMed" (Київ) Галина Стрелко; адвокат, фахівець у сфері репродуктивного права Олена Бабич ) до суспільства ?
  • Сурогатне (замінне) материнство є законним і регулюється відповідними законодавчими актами.
  • Законодавче регулювання репродуктивної медицини давно потребує удосконалення. Українська Асоціація Репродуктивної Медицини вже багато років ініціює прийняття Закону «Про допоміжні Репродуктивні Технології». І питання - чому досі не прийнято відповідний закон - варто адресувати не фахівцям, а складам Верховної Ради України останніх 4 скликань. Єдине досягнення УАРМ на законодавчому полі – це закон 8282 від 21.02.2012, який був ветований Президентом В.Ф.Януковичем.
  • Ситуацію ускладнив карантин та обмеження для в’їзду іноземних громадян на територію України для оформлення батьківських прав на своїх народжених дітей. Українська Асоціація Репродуктивної Медицини заздалегідь повідомляла органи  державної влади про можливі загрози і ускладнення цієї ситуації. Внаслідок відсутності конструктивного рішення з боку державної влади клініки та агенції шукали вихід в інтересах захисту життя та здоров’я народжених дітей. В результаті – широке розголошення в ЗМІ ситуації, що склалась і, яка всім дуже добре відома.
  • Питання про подальшу заборону або дозвіл на проведення циклів замінного (сурогатного) материнства як метод лікування окремих форм непліддя треба вирішувати не в формі інтерв’ю для новин та жахливих сюжетів, а на законодавчому рівні. Українські репродуктологи налаштовані працювати в законному полі і просять законодавців чітко визначити свою позицію з цього питання.
  • Окреме запитання, що турбує Українську Асоціацію  Репродуктивної Медицини – це паплюження честі і гідності лікарів, клінік, всієї української репродуктивної медицини та нашої країни в цілому внаслідок  чергових «репродуктивних» скандалів. Користуючись неперевіреною інформацією,  точкою зору некомпетентних «експертів», неперевіреними  попередніми висновками правоохоронних органів ЗМІ фактично зразу звинувачують на всю країну лікарів та клініки. Хочемо нагадати, що згідно Конституції України :

Стаття 62. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

А наші ЗМІ часто беруть на себе функцію судді та прокурора одночасно, забуваючи спростувати попередню негативну інформацію у разі відсутності складу злочину.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА