08:59 05.06.2020

Як відповідальний бізнес вирішує проблему харчових відходів – кейс Данон в Україні

5 хв читати

Проблема харчових відходів є глобальною та несе в собі великі фінансові, етичні та екологічні витрати. Відповідно до даних “Food and Agriculture Organization of the United Nations” 1/3 продуктів, вироблених для людства, викидається у смітник.

Чому так відбувається?

Стан речей з утворенням харчових відходів тісно пов'язаний з урбанізацією та глобалізацією економіки. Ланцюги поставок стають довшими, взимку українці можуть придбати єгипетську полуницю. Урізноманітнюється й тарілка харчування українця – авокадо, наприклад, протягом подорожі до наших супермаркетів, долає відстані від 3000 км до 14000 км.

Під час подорожі їжі від ферми до столу, відходи можуть утворюватися на кожному етапі, а така їжа, як фрукти, овочі, молочні продукти та м'ясо є особливо вразливими категоріями.

Безумовно, що достаток людства сприяє утворенню харчових відходів. Але не тільки це. Втрати по ланцюгу поставок з дистриб’юторами, в секторі роздрібної торгівлі, в місцях громадського харчування та наші з вами споживчі звички – все це сприяє збільшенню загального об’єму відходів.

Відомо ж, що коли викидаються харчові відходи, разом з ними викидаються й енергоресурси, що були витрачені на їх виробництво. Наприклад, ми в Данон в Україні витрачаємо близько 0,35 кВт енергії та 4,4 літра води, щоб виробити 1 кг молочної продукції. І це без врахування витрат на транспортування, виробництво пакування та інше.

Що можна з цим робити?

Компанія Данон має внутрішні заходи щодо зменшення втрат при транспортуванні продукції чи зберіганні продукції з коротким терміном зберігання. Наприклад, задля уникнення ризиків із втрати продукції, надлишок продукції передається до місцевих благодійних організацій, які в свою чергу розподіляють її для тих, хто її потребує. Проте, навіть з урахуванням таких заходів залишається частка харчових відходів, які потрібно утилізувати.

Наприкінці 2019 року в рамках глобальної програми "Нуль відходів на сміттєзвалище" ми в Данон запустили новий спосіб поводження з харчовими відходами. Допомогли нам в цьому наші партнери ТОВ "Центр управління відходів".

Про новий спосіб поводження з відходами:

Молочні продукти, у яких закінчився термін придатності, відправляються на майданчик нашого партнера. Тут молочна продукція видаляється від пакування в ручну. Кожна пляшка, стаканчик чи пакет відкривається вручну. Відділена молочна продукція збирається  в спеціальні ємності та в подальшому транспортується на станцію для збору біогазу. В середньому одна тонна молочної продукції здатна виробити від 50 до 80 м3 біогазу.

Далі відбувається сортування пакування за типом матеріалу та відокремлення його на окремі елементи: папір, фольга, пластик, тетра-пак. Після чого виконується більш глибоке сортування за видами пластику, паперу. Цей процес також проходить в ручну, оскільки тільки так можна досягнути максимального якісного сортування упаковки. Після детального сортування упаковка, яка підлягає подальшій переробці, відправляється в мийку в спеціально облаштовані мийні машини. Очищення пакування від залишків молочної продукції відбувається без застосування хімічних речовин, оскільки всі стоки, отримані в процесі мийки, також відправляються на біогазову станцію. Отримані в процесі сортування матеріали (папір, фольга, пластик, тетра-пак) направляються на переробні підприємства в якості вторинної сировини.

Навіть при створенні найефективніших систем, деякі матеріали пакування, (близько 10% у нашому випадку) які поки що не піддаються переробці, будуть передані на утилізацію шляхом високотемпературного спалювання з відновленням енергії. На жаль, технологія спалювання не відповідає економіці замкненого циклу, бо процеси спалювання завжди призводять до утворення залишкових відходів – золи. Проте, це дозволяє значно зменшити обсяги відходів на сміттєзвалищі, а значить знижує негативний вплив на навколишнє середовище.

Обраний нами підхід поводження з харчовими відходами відповідає не тільки корпоративній програмі компанії, а й Національній Стратегії Поводження з Відходами в Україні.

Нуль відходів – це реально?

"Нуль харчових відходів на сміттєзвалища" - це конкретна мета, яку можна досягти сьогодні та незалежно перевірити.

Наш партнер, ТОВ "Центр управління відходами", максимально орієнтований на дотримання принципу економіки замкненого циклу в процесі поводження з харчовими відходами нашої компанії. Тож ми підрахували, що завдяки даній схемі підготовки відходів до переробки і утилізації та безпосередньо самої переробки і утилізації ми досягаємо подвійної мети, а саме: "Нуль харчових відходів на сміттєзвалищі" та близько 97-98% циркулярності у поводженні з харчовими відходами та пакуванням від продукту.

Більш висока мета "Нуль відходів" - це скоріше мрія, ніж сучасна реальність. Для багатьох досягнення мети "нуль відходів" - це далекий шлях, щоб стати економічною реальністю. Це пояснюється тим, що конструкції виробів, нові матеріали, промислові процеси, бізнес-моделі, нормативна та суспільна інфраструктура ще не розвинуті до рівня, на якому можна було б казати, що мета "нуль відходів" є досяжною. Однак ті, хто в даний час рухається до цієї концепції, знаходять нові показники ефективності та інноваційні рішення в тих умовах поводження з відходами, в яких зараз працює бізнес.

Формування мети "Нуль харчових відходів на сміттєзвалищі" дає нам прекрасну вихідну точку для постійного вдосконалення процесів поводження з відходами. Вона встановлює нову основу для ієрархії відходів, яка в кінцевому результаті рухає бізнес до більш кругового використання ресурсів.

Що може зробити кожен українець для зменшення відходів?

Насправді кожен з нас може сприяти вирішенню цієї глобальної проблеми, зменшуючи свої особисті харчові відходи. Прості кроки для цього:

  1. Купувати локальні продукти, коли це можливо: надавайте перевагу продуктам виробленим в Україні. Чим менший шлях продукт долає до вашого столу, тим менше відходів утворюється по дорозі.
  2. Вдосконалювати планування прийому їжі: купуйте саме стільки, скільки попередньо запланували, не беріть зайвого. Це допоможе запобігти псуванню продукції через те, що ви не встигли з’їсти її вчасно.
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА