08:00 29.09.2020

Як врятували українські ліси. Приклад Понінківської картонно-паперової фабрики

2 хв читати

Проблема варварської вирубки лісів щороку стає все актуальнішою для України, провокуючи екологічні кризи та паводки. Як заявляв глава Держлісагентства Андрій Заблоцький: "Торік обсяги незаконної вирубки лісу зросли майже в сім разів – до 118 тисяч кубометрів, зі 17,7 тисячі кубометрів роком раніше".

Частково це обумовлено застарілим підходом українських виробників, що масово використовують дерева як сировину. Однак є і приємні винятки. Понінківська картонно-паперова фабрика доводить, що екологічно відповідальне виробництво все-таки може бути успішним і подавати приклад іншим виробникам. Про це йдеться в телесюжеті "Нового каналу".

Як зауважила головний технолог Понінківської картонно-паперової фабрики Олена Радюк, все виробництво на фабриці ґрунтується виключно на вторинній сировині, що дає змогу зберегти українські ліси від вирубки.

"За рік наша фабрика переробила близько 96 000 тон макулатури.  Одна тонна макулатури замінює близько 4 кубічних метрів деревини. Приблизно 100 кг макулатури рятують від вирубки одне дерево, а в промисловому масштабі  переробка макулатури рятує цілі ліси", – заявила Олена Радюк.

Приклад Понінківської картонно-паперової фабрики можна вважати знаковим ще й тому, що підприємство постійно нарощує темпи свого виробництва. Наприклад, як заявив Гендиректор підприємства Руслан Сава, за минулий місяць Понінківська фабрика продемонструвала рекордні показники.

"У серпні ми виробили 8 тисяч тонн паперу та картону. З моменту відродження фабрики та вперше від початку пуску гофровиробництва нами випущено 9 млн квадратних метрів гофропродукції. У фабрики завершений цикл виробництва, що базується на використанні вторинної сировини", – заявив Руслан Сава.

Нагадаємо: Понінківська картонно-паперова фабрика є одним із найстаріших підприємств України в галузі паперової промисловості. Перша письмова згадка про Понінківську папірню датується 1787 роком. Крім того, фабрика є одним із найбільших підприємств України, що працює на вторинній сировині. Понінківська фабрика відома своїми екологічними ініціативами, зокрема закупівлею концентрованої пасти водоростей хлорели для очищення річки Хомора природним шляхом та масштабною реконструкцією очисних споруд.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА