Пресрелізи

Відкритий лист ТОВ "Маяк-Південь"

Президентові України - Верховному головнокомандувачеві Збройних Сил України

Зеленському В.О.

Копії:

Прем’єр-міністрові України

Шмигалю Д.А.

Міністрові оборони України, генерал- лейтенантові  

Тарану А.В.

 

Відкритий лист ТОВ "Маяк-Південь"

щодо загрози національній безпеці через зрив посадовими особами Міністерства оборони харчування ЗСУ у Південному регіоні

Шановний Володимире Олександровичу!

Товариство з обмеженою відповідальністю "Маяк-Південь" є надійним постачальниками харчування та забезпечення продуктами Збройних Сил України поспіль багатьох років як у стаціонарних, так і у польових умовах. Між ТОВ "Маяк-Південь" та Міністерством оборони укладено договір від 17.01.2019 №286/2/19/1, згідно з яким підприємством надаються послуги з організації харчування, забезпечення продуктами харчування особового складу (штатних тварин) військових частин (установ) Збройних Сил України в стаціонарних та польових умовах у зонах відповідальності оперативних командувань за місцем постійної дислокації у Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

Але на сьогоднішній день існує загроза зриву харчування майже 5 тисяч військовослужбовців особового складу стратегічного Південного регіону.

Борг Міністерства оборони перед нашим підприємством за повною мірою, - у відповідності з договором №286/2/19/1, - надані послуги складає 10 млн. грн. Нам не оплачують роботу згідно наданих до МО актів виконаних робіт, шантажуючи таким чином сплатити штучно завищений Квартирно-експлуатаційними відділами районів (КЕВ) борг за комунальні послуги, хоча договір про їх оплату у нас не з Міністерством оборони.

Цей борг сягає 9 млн. грн., але 7 млн. з них зараз оскаржуються нами в судах. Оскільки КЕВ, виставляючи нам рахунки за експлуатацію інфраструктури харчування підрозділів ЗСУ (їдальні, склади, кухні тощо), по-перше, суттєво завищують їх у порівнянні з аналогічними цивільними кошторисами (наприклад, за теплопостачання посадові особи КЕВ в односторонньому порядку завищують нам вартість ГКал на майже 25%); по-друге, включають до кошторисів нежилі негосподарські приміщення - горища, підвали тощо, якими структури ТОВ "Маяк-Південь" ніколи не користувались і користуватись не планують.

По-третє, свого часу, готуючи пропозицію на тендер Міноборони, ми виходили з потреб харчування особового складу регіону у кількості майже 10 тис. службовців. Але вже після виграшу ТОВ "Маяк-Південь" торгів Міноборони, останнє вольовим рішенням перевело найбільш чисельні й дислоковані максимально близько до адміністративних центрів гарнізони на харчування по каталогу, чим не тільки відібрало половину особового складу, але й порушило вибудувану й узгоджену логістику.

Для прикладу, ми були позбавлені можливості обслуговувати Військову академію за місцем дислокації ТОВ "Маяк-Південь" в Одесі (1,5 тис. курсантів), але маємо забезпечувати (і забезпечуємо) харчуванням 20 військовослужбовців в Ізмаїлі, за 260 км від Одеси. Іншими словами: розхідна частина бізнес-плану, з яким ми виходили і виграли тендер Міноборони, лишилась тією ж, відтак прибуткова – зменшилась чи не наполовину.

Ми неодноразово звертались до міністра оборони генерал-лейтенанта Андрія Тарана, до його заступника Ігоря Халімона, до начальника Тилу ЗСУ генерал-майора Юрія Гуслякова, інших посадовців Міноборони, офіційно заявляючи, що підтверджений реальний борг за послуги ЖКГ КЕВ ми признаємо і оплату гарантуємо.  

Але як погасити борги, коли Міноборони, навіть сплачуючи за надані нами своєчасні і якісні послуги, перераховує кошти не повністю, а також зі значними запізненнями та нерегулярно? Відповідно, такі дії замовника послуг ведуть до несвоєчасних як закупок продуктів харчування, так і виплат заробітної плати працівникам, а також сплати комунальних послуг КЕВ.

Більше того, у відповідь на наші сповнені відчаю листи через можливий зрив харчування особового складу Південного регіону заступник міністра Ігор Халімон погрожував нам кримінальною відповідальністю. А що, Міністерство оборони за невиконання договору в час бойових дій, що їх шостий рік веде країна, - жодної відповідальності не несе?

Наостанок зазначимо, що ТОВ "Маяк-Південь" мало схожі проблеми, коли попередником Ігоря Халімона на посаді був генерал-лейтенант Олег Шевчук, котрий таким чином лобіював інтереси іншої компанії на ринку харчування підрозділів ЗСУ у Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

У зв’язку з вищенаведеним просимо Вас, шановний Володимире Олександровичу, як Гаранта Конституції і Верховного головнокомандувача Збройних Сил України, вжити конче необхідні заходи відповідного реагування для ліквідації загрози національній безпеці в військових частинах Південного регіону.

З повагою, директор ТОВ "Маяк-Південь"     В.І.Юрко

 

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ