13:35 27.11.2020

Українські IT-розробки для нечуючих дають змогу розвивати бізнес і жити повноцінним життям

3 хв читати
Українські IT-розробки для нечуючих дають змогу розвивати бізнес і жити повноцінним життям

Підприємець Володимир Божко, який втратив слух ще в дитинстві, успішно розвиває власне турагентство для нечуючих та слабочуючих людей, використовуючи вітчизняні IT-розробки.

Про це сам бізнесмен розповів в інтерв'ю «Сегодня».

Володимир Божко більше 30 років працював закрійником в ательє, але при цьому мріяв про те, щоб відкрити власний бізнес - спеціалізоване турагентство для нечуючих. Однак йому постійно доводилося стикатися з комунікаційним бар'єром.

«Адже раніше перекладачів взагалі не було, я сам читав по губах, писав на листочку.  Для нас, нечуючих людей, вирішення будь-якого питання в банку, соцзабезі, жеку - це завжди дуже складно», - розповідає він.

Однак, з розвитком технологій, для людей з порушенням слуху також почали відкриватися нові можливості. Велику роль в цьому зіграв український IT-фахівець Віталій Потапчук. Він теж від народження має порушення слуху, тому дуже добре розуміє складності, з якими стикаються нечуючі та слабочуючі люди в звичайному житті.

«І я радий, що саме в нашій країні з'явився цілий ряд зручних мобільних додатків. Це «Перекладач ЖЯ» (ЖЯ - жестова мова), «SoundMonitor» - попереджає про небезпечні звуки поблизу, додаток «Dance» завдяки якому ми можемо відчувати музику, «Connect» - перетворює голосову мову в текст і навпаки, текст в голос. Ці програми дозволяють нам спілкуватися з людьми, що чують, і не відчувати дискомфорту, пов'язаного зі складнощами спілкування», - розповідає Володимир Божко.

Паралельно з розробкою мобільних додатків для нечуючих, Віталій Потапчук також розвиває «Центр соціального супроводу нечуючих та слабочуючих», де працюють перекладачі жестової мови, яких в Україні вкрай не вистачає. У комплексі, для людей з порушенням слуху, це значно спрощує як вирішення побутових питань, так і бізнес-задач.  Адже якщо раніше їм доводилося залишати заявки і чекати перекладачів від декількох годин до декількох днів, то тепер вони можуть отримати доступ до послуг перекладача онлайн.

«Раніше, приходячи в банк і звертаючись до менеджера в письмовій формі, зі мною часто спілкувалися неохоче і крізь зуби. Люди, що чують, не розуміють жестової мови і не розуміють масштабів дискомфорту людей з порушенням слуху. Зараз же я приходжу в банк, викликаю в додатку перекладача, він підключається до діалогу... все це відбувається онлайн, швидко і дуже просто», - зазначає Володимир Божко.

Завдяки цим розробкам, він успішно розвиває бізнес: якщо спочатку тури для нечуючих та слабочуючих організовували по Україні та Європі, то зараз географія розширилася, є можливість організовувати поїздки в Об'єднані Арабські Емірати, Єгипет та інші країни.

Володимир відзначає, що розвиток турагентства для нього важливий не тільки як бізнес, а й як можливість продемонструвати оточуючим, що нечуючі та слабочуючі люди - повноцінні члени суспільства, які можуть бути цілком успішними.

«Ми такі ж люди, як і ті, що чують, просто відсутність слуху - наша особливість. У США глухих не вважають інвалідами, а в Україні деякі люди вважають нас розумово відсталими. Для мене дуже важливо, що на своєму прикладі я можу показати - як нечуючі та слабочуючі, за допомогою програми, можуть подолати всі бар'єри в комунікації, відкрити власний бізнес, стати успішними і незалежними», - підкреслює він.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА