11:45 22.06.2021

Перший етнографічний фестиваль під вітротурбінами на Дністровській ВЕС

5 хв читати

Руслана, глобальний амбасадор відновлюваної енергії у світі, та Річард Дейтц, засновник і президент VR Capital Group
Руслана, глобальний амбасадор відновлюваної енергії у світі, та Річард Дейтц, засновник і президент VR Capital Group

с. Старокозаче, Одеська обл., 22 червня 2021 р. На Дністровській ВЕС, яку дочірня компанія VR Capital Group Елементум Енерджі ввела в експлуатацію у травні цього року, відбувся унікальний етно-гастро-фестиваль "Пікнік під вітряками", на якому організатори поєднали інновації з традиціями.

В Україні етнографічний фестиваль (та і взагалі будь-який фестиваль) на вітроелектростанції відбувається вперше. Серед сотень гостей, що зібралися просто неба, представники державної та місцевих влад, бізнес-асоціацій, місцеві та іноземні партнери, жителі громад. Під 200-метровою потужною вітротурбіною вишикувалися дерев’яні лави, навантажені крафтовими сирами, традиційними м’ясними делікатесами, ковбасами, випічкою та винами, що доправили сюди фермери з усієї Бессарабії.

Хедлайнером фестивалю став електрофольк-гурт Go_A, чиє поєднання етнічного співу з електронними ритмами ще раз підкреслило особливий традиційно-інноваційний дух фестивалю. Перед гостями заходу також виступила з промовою Руслана, яка є глобальним амбасадором відновлюваної енергії у світі.

"Для України зелена енергія - це енергетична безпека, яка створює незалежність. Коли енергія в Україні виробляється за допомогою вітру та сонця, а не за рахунок імпортного газу, Україна стає сильнішою та більш незалежною. І ми віримо, що це лише початок майбутнього України. Зелена енергія в майбутньому буде використовуватися не просто для виробництва електроенергії, а для отримання зеленого водню. Європейський Союз вже обрав Україну стратегічним партнером для постачання зеленого водню. Ми хочемо бути частиною цього майбутнього, хочемо інвестувати та будувати більше зеленої енергії. Ми віримо, що Україна буде постачати зелений водень по трубопроводах до Західної Європи. І Європа буде залежати від українського водню замість російського газу", - прокоментував Річард Дейтц, засновник і президент VR Capital Group.

"Ми побудували свій перший вітровий проєкт у мальовничому регіоні української Бессарабії за великої підтримки місцевих громад, влади, партнерів та постачальників. Для нас цей етно-гастро-фестиваль із залученням найкращих місцевих фермерів та виноробів є чудовою нагодою сказати "дякую" цьому краю і його людям. "Пікнік під вітряками" - це поєднання інновацій та традицій. Наша компанія втілює найновіші технології з усього світу, але, в той самий час, ми прагнемо зберегти і багатовікову історію нашої прекрасної країни", - заявив Олександр Подпругін, операційний директор Елементум Енерджі (Україна).

"Найближчим часом Україна буде святкувати 30-ту річницю незалежність. Про альтернативну енергетику я б теж сказав би, що це незалежність. Незалежність від того, до чого ми звикли - вугільних котелень, газу. Я вважаю, що на сьогодні це – альтернатива. Дякуємо інвестору, який не побоявся, який вклав в Одещину. Ми бажаємо успіхів, будемо допомагати і підтримувати VR Capital Group", - прокоментував Сергій Підгайний, заступник голови Одеської ОДА.

"Вітроенергетика - це важливе джерело податків для Одеського регіону, для Бессарабії. Вона дозволяє розвивати регіони, дозволяє людям отримати висококваліфіковану роботу. Я бажаю нам, щоб таких станцій ставало якомога більше. Щоб вітроенергетика у нас була головною, так само як і сонячна, і біоенергетика, яка сьогодні дозволяє людям отримувати робочі місця, стабільні зарплати, а головне - подовжувати тривалість життя завдяки чистому повітрю, чистій екології, завдяки енергії миру", - повідомив присутнім Андрій Конеченков, голова правління УВЕА.

"Я бачу український та американський прапори, тож це своєрідний союз між нашими країнами. Ми можемо об’єднати свою чисту енергію, тож це стосується нашої цілісності. Всі розуміють мову майбутнього, ми мріємо, боремося, справді боремось, не просто мріємо, а боремось за чисте енергетичне майбутнє. Ми дуже хочемо, щоб Україна пишалася. Ми хочемо, щоб Уряд, Верховна Рада, всі дотичні прогресивні люди згуртувалися довкола проєктів чистої енергії", - заявила Руслана, глобальний амбасадор відновлюваної енергії у світі.

Дністровська ВЕС

Проєкт Дністровської ВЕС реалізується у дві черги. Черга I, 40 МВт, введена в експлуатацію 1 травня 2021 року, є одним з найбільших проєктів прямих іноземних інвестицій, реалізованих в Україні у 2020 році, інвестиції в проєкт склали 59 мільйонів євро. Черга II, 60 МВт, зараз на стадії будівництва і запрацює у першому півріччі 2022 року.

Програма соціальних інвестицій компанії передбачає фінансову підтримку регіону у розмірі 2 000 000 євро (1000 євро на рік за мегават потужності вітротурбін, встановлених на територіях громад у перші 20 років діяльності вітрової електростанції). Громади почали реалізовувати проєкти у рамках цього фінансування вже у 2020 році.

Працюючи на повну потужність, Дністровська ВЕС, 100 МВт, вироблятиме 360 млн кВт*год на рік, чого достатньо щоб забезпечити електроенергією до 180 000 українських домогосподарств протягом року (це близько 1/5 домогосподарств Одеської області) та уникнути викиду в атмосферу 280 000 тонн СО2 (у порівнянні з традиційними електростанціями на викопному паливі).

VR Capital - це міжнародна фірма з управління активами, яка обслуговує клієнтську базу інституційних інвесторів на суму близько 5 мільярдів доларів США. Головні офіси фірми розташовані у Нью-Йорку і Лондоні. VR Capital - один з найбільших та найдосвідченіших західних інвесторів в Україну, що працює на українському ринку ще 1999 року.

Elementum Energy Ltd., дочірня компанія VR Capital - це незалежний виробник електроенергії, з головними офісами в Лондоні та Києві, орієнтований на розробку та експлуатацію відновлюваних джерел енергії у Центральній та Східній Європі. Потужність працюючих активів компанії наразі складає 576 МВт: 28 СЕС загальною потужністю 536 МВт та Дністровська ВЕС, Черга I, 40 МВт.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА