09:00 04.08.2021

Виявлення штамів та мутацій коронавірусу вже доступно в Україні

5 хв читати

У грудні 2019 року в Ухані (Китай) у пацієнтів із пневмонією невідомої етіології було виявлено коронавірус, що спричиняє важкий гострий респіраторний синдром (SARS-CoV-2). Поширення цієї інфекції призвело до оголошення Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) пандемії COVID-19 у березні 2020 року. До березня 2021 року ВООЗ повідомило про понад 100 000 000 підтверджених випадків захворювання у всьому світі та понад 2 500 000 смертей від COVID-19.

Сьогодні йде поширення нових найбільш небезпечних на думку ВООЗ штамів коронавірусу. Вони володіють підвищеною швидкістю передачі, призводять до більш важкого перебігу хвороби і здатні вислизати від імунної відповіді. Тому разом з Наталією Іонкіною, завідувачкою відділу молекулярної діагностики інфекцій Медичної лабораторії CSD https://www.csdlab.ua/, розбираємося чим відрізняються нові штами та як їх виявити. 

Кожен штам характеризується різними мутаціями, що корелює з підвищеною трансмісивністю, збільшенням тяжкості перебігу захворювання, зниженням сприйнятливості до нейтралізуючих антитіл, здатністю уникати природного та набутого імунітету та виявлення за допомогою діагностичних тестів. Тому ВООЗ рекомендує проводити нагляд за вірусними варіантами.

Окрім початкового дикого штаму коронавірусу виділяють також британський, південноафриканський, бразильський та індійський штами. ВООЗ заявила, що відтепер маркуватиме штами коронавірусу літерами грецького алфавіту, аби уникнути дискримінації щодо країн, де ці варіанти виявили вперше. Рекомендоване маркування їх з використанням літер грецького алфавіту, тобто - Alfa, Beta, Gamma та Delta відповідно.

Статистика щодо інших штамів коронавірусу в світі виглядає наступним чином: варіант Alfa (B.1.1.7) зафіксовано у 180 країнах та території, варіант Beta (B.1.351) – у 130 країнах, варіант Gamma (P.1)  – у 78, варіант Delta (B.1.617.2) зафіксований принаймні у 124 країнах станом на кінець липня 2021.

 

Чим же вони відрізняються?

Alfa (B.1.1.7)

Штам B.1.1.7 або «британський штам» вперше виявлений у Великобританії в кінці 2020 року. Цей різновид вірусу відрізняється від вихідного вірусу на 23 мутації, серед яких 17 можуть призводити до серйозних змін у властивостях вірусу. Характерні риси Alfa штаму:

1. На 50-74% підвищена здатність вірусу до передачі між людьми.

2. Більша вірогідність госпіталізації і смерті, порівняно з диким штамом.

3. Мінімальна відповідь на нейтралізуючу дію сироватки одужуючих і вакцинованих пацієнтів.

4. Може не визначатися деякими ПЛР-тестами, які спрямовані на S-ген.

Британський штам на 64 % більш смертоносний, ніж первинний дикий штам.

 

Beta (B.1.351)

Штам B.1.351 виявлено в Південно-Африканській Республіці, але активно поширюється він по всьому світу. 28 грудня 2020 року його визначили в Європі. У цьому штамі зафіксована 21 мутація, включаючи 9 амінокислотних замін в надзвичайно важливому S-білку, які безпосередньо беруть участь в проникненні вірусу в клітини організму людини. Від звичайних варіантів вірусу відрізняється швидкістю передачі між людьми, і меншою сприйнятливістю до дії захисних антитіл. Характерні особливості Beta штаму:

1. В середньому на 50% підвищено трансмісивність (здатність вірусу до передачі між людьми).

2. Зниження ефективності нейтралізації вірусу моноклональними антитілами.

3. Зниження ефективної відповіді на нейтралізуючу дію сироватки одужуючих і вакцинованих пацієнтів.

 

Gamma (P.1)

Штам Р.1 з'явився у Бразилії. В даний час активно діагностується в багатьох країнах світу, і з 12 січня 2021 роки вже знайдений в Європі. Цей варіант має 17 унікальних мутацій, в тому числі три в рецепторзв’язуючі домени білка S. Характерні риси Gamma штаму:

1. Зниження ефективності нейтралізації вірусу моноклональними антитілами.

2. Зниження ефективної відповіді на нейтралізуючу дію сироватки одужуючих і вакцинованих пацієнтів.

3. Штам P.1 не вважається більш смертоносним, але він поширюється легше, ніж дикий штам Sars-CoV-2.

 

Delta (B.1.617.2)

Штам B.1.617 був вперше зареєстровані в Індії в жовтні 2020 року. Штам В.1.617 має три суб-лінії — B.1.617.1, B.1.617.2 і B.1.617.3. Вони відрізняються декількома мутаціями в спайк білку, а також поширеністю виявлення в усьому світі. Характерні риси Delta штаму:

1. Здатність уникати природного та набутого імунітету

2. В 1,6 рази агресивніший, ніж інші

3. В 2,3 рази частіше призводить до госпіталізації, в 1,5 рази частіше - в реанімацію.

4. Штам B.1.617  поширюється в основному серед молодих людей, які не пройшли вакцинацію.

У ВООЗ попереджають: у цього штаму високий рівень зараження і,прогнозовано, він буде охоплювати перш за все території, де погано проводиться вакцинація.

 

Крім поширених  штамів  Alfa, Beta, Gamma та Delta, в CSD визначають ще такі штами коронавірусу:  Epsilon штам (варіант США(Каліфорнія), Zeta штам (Бразильський варіант), Eta штам (Варіант Великобританії та Нігерії), Theta штам (Філіпінський варіант), Lota штам (варіант США) та Kappa штам (Індійський варіант).

 

Чи ефективні вакцини до штамів коронавірусу?

Найбільш ефективне рішення проти нових штамів коронавірусу є. Це прискорення темпів отримання обох доз вакцини.

У звіті Національної служби охорони здоров'я Великобританії (Public Health England, PHE) зазначається, що, незалежно від типу вакцин, їх ефективність від штаму «Дельта» після введення двох доз становить 80,8%. Після однієї дози вона становить лише 33,2%.

Дослідження PHE також свідчить: вакцини, вироблені Pfizer Inc. і AstraZeneca, запобігають ймовірність госпіталізації при зараженні «Дельтою» більш ніж на 90%.

 

Які є можливості визначення штамів коронавірусу в Україні?

У Медичній лабораторії CSD впроваджено унікальний тест для якісного виявлення РНК коронавірусу SARS-CoV-2 генетичних ліній особливого епідеміологічного значення (VOC), шляхом визначення мутацій в S-гені коронавіруса https://bit.ly/37dZjMB.

Саме цей тест дає можливість не лише підтвердити зараження COVID-19, але й визначити його мутації та штам відповідно.

 

Як зазначає Наталія Іонкіна, загалом зазначений вид дослідження може розпізнати 8 видів мутацій SARS-CoV-2. Кожному штаму коронавірусу притаманний один або декілька видів мутацій, відповідно на основі цих мутацій визначається один з 11 штамів.

 

«Цінність тесту визначення штаму коронавірусу полягає в тому, щоб клієнт та його лікар змогли вчасно прийняти правильне рішення щодо тактики лікування та спрогнозувати подальший перебіг захворювання», - додає Наталія Іонкіна.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

Катування на окупованих територіях України: The Reckoning Project подав позов в Аргентині

Інтернет магазин пружин – підбір пружин за розмірами, каталог пружин з розмірами, продаж пружин

25 квітня в Києві відбудеться форум "Надлюди" від Forbes Ukraine

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА