15:04 21.09.2021

Бізнес скоріше відновиться у пандемію через сприяння вакцинації

3 хв читати

Прискорений розвиток містам України забезпечать лише іноземні інвестиції під чіткі стратегії від незалежних професійних команд

Бізнес, що зазнав найбільших втрат через пандемію, може скоріше повернути клієнтів і відновитися лише через сприяння вакцинації. Таку думку висловив доцент з питань сталого міського розвитку Оксфордського університету Владлен Михненко, коментуючи участь у презентації візії стратегії розвитку Одеси 17 вересня. За його словами, практично у всіх країнах найвразливішими виявилися готелі, ресторани та кафе у центрі мегаполісів, які відновлюються значно повільніше конкурентів з регіонів.

"У центрі Лондона відвідування закладів роздрібної торгівлі та дозвілля в деякі місяці знижувалося на 77%, у Манхеттені - на 57%, Парижі та Лісабоні - на 40%. У Києві, певен, та сама тенденція. Тому тут потрібен комплексний підхід: по-перше - підтримка держави, а по-друге - активність самих закладів щодо залучення вакцинованих клієнтів, наприклад, через спеціальні пропозиції та знижки. Адже іншого шляху перемогти пандемію коронавіруса, як через щеплення, поки немає", - зазначив вчений.

Владлен Михненко наголосив, що наразі привабливість мегаполісів знизилася, але це є тимчасовим явищем. У наступні 10 років частка населення світу, що живе у великих містах, зросте на 3% і становитиме 36% у 2030 році. В тому числі в Україні кількість мешканців міст з населенням понад 300 тисяч людей збільшиться за цей період на 1% — до 27%. Тому стратегії та програми впорядкування міст є на часі.

На думку вченого, при плануванні розвитку територій головне завдання - гарантувати незалежність професійної команди розробників візії майбутнього муніципалітету, визначити пріоритети та забезпечити громадський контроль за їх реалізацією. "В Україні, традиційно для пострадянських країн, приймають величезні, грунтовні документи, які мало хто читає, тому вони лежать під сукном, а місто розбудовується ситуативно, залежно від політичних та бізнесових домовленостей, не завжди прозорих. На Заході є свої вади. Чудовий приклад американського Детройта, колись найбагатшого міста у світі із населенням 2 млн людей, що був відданий на відкуп трьом потужним автомобільним концернам. Вони навіть змінювали межі міста, створюючи анклави з потрібних їм районів для прийняття бажаних рішень. Як наслідок - автогіганти з часом перенесли виробництво до Мексики, населення скоротилося втричі. Наразі це проблемне місто, де найосвіченіші мешканці живуть на околиці, тому що у центрі просто небезпечно. Це той приклад, коли розвиток міста повністю задовільняв інтереси бізнесу", - зауважив співробітник Оксфордського університету. Він підкреслив, що людина, яка відповідає за розробку генерального плану розвитку міста має бути незалежною та авторитетною, аби уникнути можливого впливу на неї зі сторони влади чи бізнесу.

"У міста має бути 2-3 пріоритети та чіткий план їх реалізації. Тоді можна залучати іноземні інвестиції. Жодне місто Європи не реалізувало масштабний проект за власні кошти. Наземне метро у португальському Порту, переобладнання портової гавані у французькому Гаврі, перетворення вугільної столиці Туреччини Зонгульдак у науковий осередок - всі ці проекти реалізовувалися за залучені кошти. Якщо країни ЄС можуть розраховувати на гранти, то Україна в кращому випадку може взяти кредити Світового банку, ЕІБ, ЄБРР. Тільки таким чином можна говорити про прискорений розвиток міста та шанси виграти конкуренцію з іншими містами", - наголосив Владлен Михненко.

17 вересня в Одесі відбулося представлення візії розвитку міста до 2050 року. На думку авторів документу, мегаполіс має стати привабливим для городян та туристів 365 днів на рік, перетворитися на місто новаторів та регіональний хаб. Наступним етапом планується розробити план розвитку Одеси із залученням всіх зацікавлених сторін та щорічним публічним представленням підсумків виконання поставлених цілей.
 

21.09.2021 
Прес-служба наукового керівника європейського проекту 3S RECIPE щодо сприяння стійкості міст Європи Владлена Михненка

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА