12:32 06.12.2021

В Одесі показали унікальні світлини міста першої половини ХХ століття

2 хв читати

В Одеському музеї західного та східного мистецтва представили унікальні знімки з архіву фотографа Вікентія Кугеля, що зображають історію міста та країни з 1913 по 1953 роки. В архіві близько 2 тисяч фотографій, які раніше не публікували.

Через об'єктив фотографа можна побачити, як змінювалася на той час Україна. Від безтурботних одеських свят та пляжів до країни, що розривається на частини, у бурхливі 1918-1919-ті. Від занепаду Одеси після приходу більшовиків та знищення храмів до будівництва нових будинків та мирного життя міста.

Стереопари, негативи та позитиви, скляні пластини різних форматів, які зібрав Вікентій Кугель, понад 60 років зберігалися у валізі у квартирі, де він жив. У 2017 році його нащадки вирішили продати валізу разом із вмістом, виставивши оголошення у мережі Інтернет. Голова опікунської ради Одеського музею західного та східного мистецтва, меценат Юрій Маслов врятував цей пласт культурної спадщини, викупивши колекцію та зберігши цілісність архіву, не давши йому розпастися на частини та розійтися по різних руках. Меценат запевняє: це не просто фотографії, а витвори мистецтва.

“Це велике фотографічне відкриття! Ми бачимо епоху, чудово збудовані композиції геніального фотографа, фантастичні колористичні баланси. В Одесу Кугеля закохуєшся, немовби не знав її ніколи раніше. Ми бачимо, як мінялися обличчя епохи, як від манірної Одеси 1910 року починається розруха – Перша світова війна. Ці композиції передають дух часу”, – заявив на пресконференції з нагоди відкриття виставки Юрій Маслов.

Відновлення колекції, дослідження біографії автора та його творчості зайняли 4 роки. Під час цієї роботи було підготовлено та видано альбом із фотографіями Вікентія Кугеля, який крім культурної має і науково-історичну цінність, оскільки дає уявлення про те, як змінювалися життя людей та міське середовище Одеси у дореволюційний та повоєнний періоди. За словами мецената, відкриття виставки фотографій з архіву стало наступним етапом проєкту щодо збереження цього унікального культурного надбання.

“Ми раді, що цей проєкт підійшов до чергового етапу, і що ми видали альбом, який миттєво розійшовся бібліотеками. Він не надходив у продаж, але ми сподіваємось, що незабаром його зможуть придбати всі охочі, – додав Ю. Маслов. – На виставці ми показали крихітну частину колекції, щоби можна було помилуватися фотографіями, які ніколи й ніде не публікувалися”.

Вікентій Кугель жив у 1885-1953 роках. 1913 року він приєднався до Одеського фотографічного товариства. З того часу він ледь не день у день виходив на вулицю з фотоапаратом у пошуках своїх кадрів.

Побачити на власні очі рідкісні кадри можна на виставці “Вікентій Кугель. Погляд фотографа” в Одеському музеї західного та східного мистецтва. Наступного року виставка поїде до Києва.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА