17:15 13.01.2022

Продаж необробленої деревини 2021-2022: куди рухається ринок

2 хв читати

З липня 2021 року необроблена деревина повинна реалізовуватись виключно на торгах ліцензованих товарних бірж.

До цього, ринок деревини був не зовсім зрозумілим як для громадськості, так й для його учасників: частина ресурсу продавалась по прямим договорам без жодних конкурентних торгів, частина через майданчики Прозорро.Продажі, а частина через числені товарні біржі, які функціонували без жодних ліцензійних умов та вимог. Відсутність системного підходу надавала різні можливості для зловживань під час укладання договорів та поставки ресурсу.

З переходом продажу деревини на ліцензовані товарні біржі (відповідно до ЗУ №738) ринок нарешті почав систематизуватися.

З метою розібратися в реальних змінах, ми звернулися до одного з переробників деревини з проханням роз'яснити ситуацію.

"Перехід до торгів на саме на ліцензовані біржі не був зовсім легким, оскільки зміна правил це завжди мінімальний стрес як для продавців, так і покупців.

Але в результаті піврічної роботи ми вже можемо відмітити позитивні зміни: по-перше, це довіра до біржі, яка виконала жорсткі ліцензійні вимоги, в т.ч. фінансові, тому питання ризиків неповернення або затримки гарантійного забезпечення вже не є актуальним; по-друге, завдяки роботі агентів біржі практично зникли питання щодо забезпечення поставки ресурсу, який виграли на торгах. Тобто в кожній області є конкретний Агент біржі, який допомагає вирішувати всі спірні питання, чого не було раніше в жодній із попередніх систем продажу.» - повідомив Вадим Шемонаєв, заступник директора ТОВ «ОДЕК» Україна.

Переважна більшість опитаних деревообробних підприємств та лісгоспів також відмітили поступову стабілізацію на ринку, особливо в контексті проведення електронних торгів та виконання договорів з купівлі-продажу кругляку, а деякі з них повідомили, що також чекають запуску на біржі ринку довгострокових контрактів та торгів вже пиломатеріалами.

"Ми, як товарна біржа, прагнемо надати ринку максимально широкий спектр інструментів. Так після успішного старту та проведення у 2021 році організованих біржових торгів необробленою деревиною, ми вже найближчим часом плануємо провести перші торги пиломатеріалами, що дозволить ще збільшити додаткові надходження до державних лісових господарств. Так поступово, крок за кроком, перебуваючи в постійному діалозі з учасниками ринку, ми всі разом впроваджуємо дієві інструменти для забезпечення ринку сировиною, а державні підприємства додатковими коштами"- повідомив заступник генерального директора ТОВ "УЕБ" - Костянтин Шевчук.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА