10:48 20.05.2022

Як ефективно структурувати бізнес в Україні

3 хв читати
Як ефективно структурувати бізнес в Україні

Правильне структурування бізнесу – це запорука результативного управління фінансовими потоками компаній, захист активів, оптимізація податкового навантаження та конкурентна перевага. В Україні венчурні корпоративні інвестиційні фонди часто використовуються для структурування бізнесу, і це не дивно, адже побудована через КІФ структура групи компаній використовує переваги та можливості інвестиційного фонду для свого розвитку.

Корпоративний інвестиційний фонд – це інститут спільного інвестування, який через розміщення власних цінних паперів залучає кошти учасників (інвесторів) з метою їх подальшого інвестування.

Інвестування коштів корпоративним фондом здійснюється шляхом придбання активів (корпоративних прав, цінних паперів, нерухомості тощо). Корпоративний фонд є юридичною особою, а отже всі активи, які інвестиційний фонд купує, оформляються на такий корпоративний інвестиційний фонд.

Венчурний КІФ є фінансовою установою, і може фінансувати компанії шляхом надання відсоткової позики, ця особливість корпоративного фонду дозволяє перерозподіляти фінансові ресурси та фінансувати діяльність компаній групи, що потребують додаткових грошових надходжень.

Інвестиційний фонд не має виконавчого органу, законодавством заборонено його строювати в інститутах спільного інвестування. Управління активами корпоративного інвестиційного фонду здійснює компанія з управління активами – професійний учасник фондового ринку, що має відповідну Ліцензію. Компанія з управління активами - це команда досвідчених сертифікованих фахівців, що мають специфічні знання у сфері управління активами. Діяльність корпоративних фондів та компаній з управління активами строго контролюється Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, що запобігає зловживанням та порушенням законодавства.  

Інвестиційні фонди в Україні мають особливості в оподаткуванні. Доходи корпоративних інвестиційних фондів, отримані на кошти інвесторів, не оподатковуються податком на прибуток підприємств. Ця особливість корпоративних фондів дозволяє групі компаній, що структурована через КІФ, зменшувати податкове навантаження та використовувати додаткові фінансові ресурси для розвитку.

Побудова структури бізнесу через КІФ передбачає формування структури групи компаній, де корпоративний інвестиційний фонд відіграє ключову роль, володіє корпоративними правами компаній групи та консолідує на собі прибуток всієї структури.

Використання венчурного корпоративного інвестиційного фонду з метою структурування бізнесу дозволяє вирішити задачі холдингової групи такі як:

  • непрозора структура групи компаній, яка не дає можливості встановити кінцевих бенефіціарів;
  • неможливість виплати дивідендів (розподілу прибутку, отриманого компаніями групи) на кінцевого бенефіціара;
  • заплутані фінансові потоки всередині холдингу (постійне фінансування компаній групи через безвідсоткові фінансові допомоги, які негативно сприймаються банками через відсутність ділової мети надання фінансування);
  • складне адміністрування бізнес-процесів між компаніями холдингу;
  • незахищеність активів холдингу.

Структурування через КІФ надає бізнесу цілий ряд переваг порівняно з конкурентами:

  • структура власності групи компаній стає прозорою та зрозумілою для інвесторів, позичальників, контрагентів;
  • такий холдинг легко проходить міжнародний аудит;
  • фінансові потоки між компаніями холдингової групи рухаються швидко та ефективно, цей процес легко адмініструвати;
  • прибутки компаній групи концентрується за допомогою корпоративного фонду та розподіляється у вигляді дивідендів на кінцевих бенефіціарів групи або реінвестуються на розвиток бізнесу чи спрямовується на фінансування нових бізнес-напрямків;
  • з’являються можливості фінансування учасників холдингової групи, які знаходять на стадії розвитку та потребують дотацій;
  • зменшується податкове навантаження завдяки особливостям оподаткування коштів спільного інвестування;
  • захист активів холдингу;
  • зрозумілий механізм спадкування та дарування, що дозволяє комплексно передати у спадок бізнес, а не окремі його структурні одиниці чи активи.

Сьогодні все більше набирають популярності прозорі та зрозумілі структури бізнесу, які дозволяють встановити кінцевих бенефіціарів та вигодоодержувачів, забезпечують вільний перетік капіталу між компаніями групи, розподіл прибутку на власників бізнесу та оптимальне податкове навантаження на групу компаній. Саме таку структуру бізнесу можна побудувати за допомогою корпоративного інвестиційного фонду.

Як побудувати ефективну структуру через корпоративний інвестиційний фонд знають фахівці з управління активами КУА «ІНВЕСТ-ТАНДЕМ», спеціалізація яких створення та управління активами корпоративних інвестиційних фондів. Більше корисних статей щодо особливостей діяльності корпоративних інвестиційних фондів, поради експертів у сфері спільного інвестування, можна знайти на сайті КУА itandem.com.ua.

Автор: Юлія Задубинна

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА