13:11 10.08.2022

Світові тенденції зниження ціни на деревину негативно відображаються на українському ринку

3 хв читати

Спостерігаючи за торгами необробленою деревиною та пиломатеріалами на ліцензованих біржах, можна зробити висновок, що з початку літа 2022 року зберігається стійкий тренд на зниження ціни продажу продукції лісових господарств в Україні. Чому це відбувається саме зараз і які зміни нас очікують найближчим часом?

Наразі у світі помітне суттєве зниження цін на пиломатеріали через суттєве подорожчання іпотеки. Через боротьбу з інфляцією ФРС США та ЄЦБ Євросоюзу поступово підіймають базову процентну ставку, що тягне істотне здорожчання споживчих кредитів та іпотеки.

Так, ЄЦБ ще тільки оголосив, що почне у липні підвищувати свою базову ставку, а десятирічний іпотечний кредит, який ще у грудні 2021 року можна було отримати у Німеччині під 0,9 відсотка річних, вже коштує понад 3 відсотки.

У порівнянні з березнем, підрахувала авторитетна німецька газета «Süddeutsche Zeitung», кубометр деревини подешевшав на біржі Німеччини на понад 60%. За словами Поля Янке, директора відділу пиломатеріалів в «Forest Economic Advisors», в першій половині червня ціни на пиломатеріали впали на ті ж самі 60% в порівнянні з березнем 2022 року.

У США ставки ще вищі, в результаті з того боку Атлантики почали скорочуватися обсяги житлового будівництва, а ця сфера - один із головних споживачів деревини.

За оцінкою авторитетного фахівця ринку пиломатеріалів, президента та засновника однойменної фірми з аналізу ринку пиломатеріалів Дарина Ньюсома, просідання ринку більш ніж на 50% відбулося на початку червня цього року.

За його словами, існує сезонна закономірність в ціноутворенні – восени та взимку, коли будується та ремонтується більше житла, ціни на пиломатеріали зростають, та, навпаки, влітку ціни знижуються. Але, в будь-якому разі, те що сталося наприкінці цієї весни, за його словами, виходить за рамки норми.

З іншого боку, суттєвий вплив на світовий ринок деревини та пиломатеріалів надає поведінка Росії, яка, завдяки введеним проти неї санкціям, всіма можливими засобами намагається залишити за собою ринки східної Азії, в тому числі дисконтуючи та обвалюючи світові ціни.

Деревообробна галузь України традиційно орієнтована на експорт продукції власного виробництва. Тому світові тенденції одразу відчулися на українському ринку деревини та пиломатеріалів через зниження ціни продажу сировини.

Більш того, повномасштабна війна, яку розв’язала Росія на території України, безпосереднім чином впливає на внутрішній український ринок деревини. Війна суттєво знизила попит на деревину через скорочення кількості підприємств, задіяних в деревообробці.

Навпаки, на внутрішньому ринку України та європейських ринках через енергетичну кризу, спровокованою свідомими діями Росії, спостерігається ажіотажний попит на паливну продукцію (дрова, пелети, брикети тощо).

За оцінками Голови ДАЛРУ Юрія Болоховця, загальний обсяг заявленої потреби — понад 7 млн кубометрів. Це в декілька разів більше, ніж зазвичай за опалювальний сезон використовують українські споживачі.

Вже в липні лісгоспи по всій країні відчували підвищений попит на паливну продукцію. Люди налякані можливістю залишитись без газу та електрики й самотужки інвестують у дрова, створюють запаси, готуються до зими.

«Таким чином, ми зараз спостерігаємо, як на сезонний тренд світового зниження ціни на деревину та пиломатеріали накладається суттєвий спад економіки України через війну, яку нам нав’язала Росія. Сподіваємось, що Україна переможе та зробить це якнайшвидше. А з миром до нас прийде і можливість плідно працювати над відновленням нашої країни, в якому продукція деревообробки зіграє не останню роль. Разом переможемо! Україна понад усе!», - зазначив Голова ГС «Асоціація деревообробників Закарпаття» Олександр Мунтянов.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішення проблем трудоресурсного забезпечення в Україні: сучасна економічна модель, освіта та житлові умови

АЛЛО передаватиме з кожної онлайн-оплати 100 гривень на медичні інновації в Superhumans Center

Sense SuperApp увійшов у ТОП-5 цифрових банків для бізнесу в регіоні

Чому саме індукція: 5 переваг трендової плити

Найцікавіші, найкреативніші та найоригінальніші подарунки для твоєї коханої жінки

1,15 млрд грн клієнти Sense Bank вклали у військові облігації

"Відчувай! Проявляй! Рухайся далі!": який вектор обрав девелопер ТРК в Україні Arricano для ініціатив у новому сезоні?

Poligon Project представляє BEREZEN - виставку сучасного мистецтва у Київському просторі живої культури «Кудрявка»

5,2 мільйона гривень на розвиток жіночого підприємництва: стартує новий сезон візійного акселератора "Відважна 2. Масштабування та діджиталізація"

28 березня відбудеться захід ProfVentFasad

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА