09:00 16.08.2022

Нарада щодо підготовки державних операторів системи розподілу електроенергії до осінньо-зимового періоду відбулась у ПАТ "Черкасиобленерго"

4 хв читати

Спільна нарада за ініціативи Міністерства енергетики України за участі операторів системи розподілу електричної енергії: ПАТ "Черкасиобленерго", АТ "Хмельницькобленерго" і АТ "Миколаївобленерго" з метою розробки планів проходження осінньо-зимового періоду відбулась у ВСП "Уманські енергетичні мережі". Серед присутніх - радник міністра енергетики України Олександр Візір та голова Державної інспекції енергетичного нагляду України Руслан Слободян.

 

Керівний склад операторів системи розподілу через складну ситуацію в країні вирішили об’єднати зусилля та розпочати плідну співпрацю заради надійного розподілу електроенергії у осінньо-зимовий період, обміну досвідом, а також вирішення проблемних питань.

Під час заходу учасники зосередили свою увагу на співпраці з територіальним представництвом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг і Державною інспекцією з енергетичного нагляду України.

За словами радника міністра енергетики України Олександра Візіра, у кожного оператора системи розподілу електроенергії є певний перелік однакових завдань, які вони виконують, тож обмін досвідом між ними допоможе синхронізувати і оптимізувати час для того, щоб вирішити певні питання.

"Те, що ми бачимо сьогодні – це співпраця між керівниками трьох операторів системи розподілу, які перебувають у різних умовах, але надають один одному як товариську, так і професійну підтримку. Тому нині ключовим питанням для всіх нас є плавне і контрольоване проходження осінньо-зимового періоду. Насправді, саме на операторах системи розподілу електроенергії лежить надскладна задача, бо від їх роботи залежить безперебійне постачання електроенергії споживачу. І я дуже хочу, щоб подібні зустрічі набули систематичного характеру, адже це сприятиме ще більшій ефективності і якісному виконанню робіт. Дякую ПАТ "Черкасиобленерго" за ініціативу і запрошення, сподіваюсь, що наші спільні напрацювання стануть також шляхом для вирішення питань усіх державних операторів системи розподілу електроенергії в цілому. Впевнений, що це буде важливий крок до плідної співпраці між операторами системи розподілу електроенергії та органами державної влади," - зазначив Олександр Візір.

У свою чергу голова правління ПАТ "Черкасиобленерго" Олег Самчук наголосив, що нині завдання номер один – це забезпечення надійного розподілу електричної енергії споживачам та об’єктам критичної інфраструктури в осінньо-зимовий період.

"Окрім безперебійного розподілу електроенергії маємо сконцентрувати зусилля та спрацювати на випередження в разі відсутності газопостачання чи теплопостачання, адже споживачі можуть використовувати електричні прилади для опалення приміщень. В першу чергу постає питання електрозабезпечення багатоквартирних будинків, районних центрів, великих населених пунктів, де може виникати перевантаження внутрішньобудинкових мереж. Тому маємо проводити роз’яснювальну роботу серед споживачів, щоб вони також передчасно підготувались до опалювального сезону," - зауважив Олег Самчук.

Про основні заходи з підготовки Товариства до осінньо-зимового періоду доповів директор технічний Володимир Заврін.

"Аварійний запас у нас сформований на 99%. Втім, ми будемо його максимально збільшувати. У пріоритеті нашої роботи – попередити відключення і пошкодження, тому обов’язково раз на рік здійснюється технічне обслуговування обладнання. Так, за допомогою тепловізійного контролю ми можемо виявляти приховані дефекти. А це, в свою чергу, дасть змогу попередити багато відключень, які виникають в мережі. Задля такої роботи у кожній філії Товариства є тепловізор," - розповів Володимир Заврін.

Позитивно охарактеризував якісний рівень технічного обслуговування мереж та активне використання тепловізійного обладнання в роботі ПАТ "Черкасиобленерго" голова Державної інспекції енергетичного нагляду України Руслан Слободян. Він звернув увагу операторів системи розподілу електроенергії на тому, що вчасне проведення технічного обслуговування заощаджує кошти на ремонті обладнання та загалом ресурси Товариства.

Про ситуацію підприємства в умовах повномасштабного вторгнення розповів виконуючий обов’язки генерального директора АТ "Хмельницькобленерго" Олег Козачук.

"Ми не виключаємо ймовірності того, що можуть бути проблеми з електроенергією і газопостачанням, тому по можливості закликаю споживачів придбати паливо: дрова, вугілля, теплогенератори, акумуляторні батареї, тобто поки є час, маємо акумулювати зусилля і створити необхідні запаси,"- розповів Олег Козачук.

Про необхідність продовжувати співпрацю операторів системи розподілу електричної енергії наголосив генеральний директор АТ "Миколаївобленерго" Вадим Данилков.

"Я впевнений, що завжди корисно поспілкуватися з колегами з інших регіонів країни. На жаль, ми сьогодні перебуваємо в зовсім інших умовах та у різному стані. Але такі зустрічі дають змогу рухатися вперед, реалізовувати багато спільних рішень, проектів і завдань," - зазначив Вадим Данилков.

По завершенню наради голова правління ПАТ "Черкасиобленерго" Олег Самчук зауважив, що об’єднавши зусилля, можливості та досвід для спільної допомоги та підтримки, розподільчим підприємствам буде легше пройти осінньо-зимовий період, а також ефективніше реагувати на форс-мажорні обставини, які можуть виникнути в тій чи іншій області країни, а це в свою чергу збереження безпеки та комфорту наших громадян.

"Ми маємо повністю пройти підготовку електромереж і в результаті отримати акт готовності до проходження осінньо-зимового періоду. Крім того, збільшити аварійний запас кабельної продукції та трансформаторного парку. Все це повинні здійснити для того, щоб у разі виникнення непередбачуваних ситуацій, ми могли забезпечити безперебійне електропостачання нашим споживачам",- підсумував Олег Самчук.

"Ми показали нашу організацію роботи, впевнений, що спільними зусиллями оператори системи розподілу електричної енергії вирішать важливі питання. В умовах воєнного стану ми намагаємося створювати максимально комфортні умови, як для нашого працівника, так і для споживача. І загалом берегти ті надбання, які маємо, цінувати нашого спеціаліста, бо спеціаліст в енергетиці – це багаторічна та наполеглива праця заради розвитку енергетичної галузі," – додав він.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА