Телеком

Юриста однієї з найбільших українських компаній-провайдерів судитимуть за держзраду - Офіс генпрокурора

Обвинувальний висновок стосовно юриста однієї з найбільших українських холдингових компаній-провайдерів за фактом державної зради, вчиненої за попередньою змовою групою осіб, скеровано до суду, повідомляється на сайті Офісу генерального прокурора України у вівторок.

"За даними слідства, власник української компанії, яка надає спектр IT-послуг для великих корпоративних клієнтів, державних структур, провайдерів і операторів телекомунікацій, малого і середнього бізнесу та фізичних осіб, за попередньою змовою із юристом вказаної компанії та за пособництва громадянина РФ підключили телекомунікаційні мережі вказаної юридичної особи до Системи оперативно-розшукових заходів. Ця система здійснює моніторинг та зберігання конфіденційних даних користувачів у мережі інтернет на території півострова Крим в інтересах ФСБ країни-окупанта", - йдеться в повідомленні.

Розміщення зазначеного обладнання для проведення оперативно-розшукових заходів та збереження на ньому інформації надає підрозділам ФСБ РФ доступ до змісту спілкування абонентів, що перебувають на тимчасово окупованій території Криму та відомостей щодо їхнього місцезнаходження. "Ця інформація використовується спецслужбами для виявлення та переслідування осіб, які не згодні зі зміною меж території України та окупацією Криму, а також для протидії законній діяльності правоохоронних та інших державних органів на території України", - йдеться в повідомленні.

IT-компанія також надала доступ до мережі апаратно-програмному комплексу "Ревізор", призначеному для блокування доступу до інформаційних ресурсів, контенту та сайтів у мережі інтернет, перелік яких визначений "Роскомнаглядом", зокрема до офіційних державних інформаційних ресурсів України. "Також зазначені дії сприяли блокуванню на території півострова Крим можливості отримання громадянами України об'єктивної інформації щодо ситуації в Україні та відомостей, які потрібні для захисту їхніх прав і свобод в умовах окупації", - йдеться в повідомленні.

Дії юриста класифіковані за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України. Досудове розслідування в кримінальному провадженні здійснювали слідчі Головного слідчого управління СБУ.

Матеріали щодо власника компанії, який надавав іноземній організації допомогу у проведенні підривної діяльності проти України, виділені в окреме провадження, досудове розслідування зупинено у зв'язку з розшуком підозрюваного. Обвинувальний акт стосовно ще одного співучасника скеровано до суду в червні 2020 року.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ