07:52 01.07.2020

Ракета SpaceX стартувала на орбіту з черговим супутником GPS новітнього покоління для ВПС США

2 хв читати
Ракета SpaceX стартувала на орбіту з черговим супутником GPS новітнього покоління для ВПС США

Важка ракета-носій Falcon 9 у вівторок успішно стартувала на орбіту з третім супутником системи глобального позиціонування третього покоління GPS III в інтересах ВПС США, повідомила компанія розробник носія SpaceX.

Запуск ракети був здійснений о 16:10 за американським часом з 40-го стартового комплексу на космодромі на мисі Канаверал (штат Флорида).

Космічний апарат GPS III вагою 3,8 тонни стане наступним елементом у планованому орбітальному угрупованні з 32 супутників глобального позиціонування третього покоління. Ці апарати поступово повинні замінити собою застарілі супутники, які зараз забезпечують сигнал GPS в усьому світі.

Супутники GPS III мають велику потужність сигналу, дозволяють визначати місце розташування цивільних об'єктів утричі точніше, ніж використовувані наразі супутники, у яких вона становить від 3 до 10 метрів. Точність визначення місця розташування військових об'єктів буде набагато вищою.

Також GPS III має значно поліпшені можливості в боротьбі з перешкодами в порівнянні з більш ранніми апаратами. Вони будуть у вісім разів більше захищеними від блокування противниками США.

Сьогодні послугами системи GPS, оператором якої є ВВС США користуються понад 4 млрд людей у світі.

Створенням нових супутників опікується корпорація Lockheed Martin. Вартість одного апарату оцінюється в $ 577 млн. Термін експлуатації супутника нового покоління становить 15 років.

Перші 10 апаратів GPS III у версії Space Vehicle (Block IIIA) запустять до 2023 року включно, інші 22 у версії Follow On (Block IIIF) почнуть розміщувати на орбіті з 2025 до 2034 року. Оновлювана система повнофункціонально запрацює не раніше ніж у 2022 році в зв'язку з затримкою в модернізації наземних систем управління супутниками.

Перший супутник GPS III був виведений на орбіту 23 грудня 2018 року за допомогою ракети-носія Falcon 9 компанії SpaceX, яка виграла тендер на запуск п'яти з перших шести апаратів даного типу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найгостріші питання українського боксу: Олімпійські ігри-2024, міжнародна діяльність, розвиток Українського боксу, корупція, вибори президента

Презентація комунікаційної платформи "Young Veterans Ukraine

21-22 березня відбудеться 16-й щорічний Київський Безпековий Форум

Презентація рішень для аграрної цифрової революції з точністю до рослини. Ультраточний захист рослин. Ультраточний захист рослин за допомогою ШІ: аграрна цифрова революція

Як впливає динаміка змін політичної та економічної ситуації в країні-агресорі на перебіг війни

Порошенко привіз морпіхам на Південь FPV-дрони і квадроцикли для евакуації поранених

Ліберальна податкова реформа як дієва альтернатива Національній стратегії доходів

Самозахист не злочин

Поліцейські Одещини затримали аферистів, які "продавали" в мережі дрони на потреби ЗСУ

20 років компанії "АВТО-РЕГІОН": підсумки, виклики, перспективи розвитку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА