Інтерфакс-Україна
11:28 04.09.2025

Ціни на свинину підвищилися через скорочення виробництва

2 хв читати
Ціни на свинину підвищилися через скорочення виробництва
Фото: Unsplash

Ціни на свинину в Україні цього річ залишаються на помітно вищому рівні, ніж торік, що пов'язано зі скороченням внутрішнього виробництва, повідомила Асоціація "Свинарі України" (АСУ).

У галузевій асоціації зазначили, що за підсумками семи місяців 2025 року промислове виробництво свинини зменшилося на 14-15% порівняно з аналогічним періодом 2024-го, а загальне скорочення галузі оцінюють на рівні близько 10%.

"Галузь свинарства розпочала 2025-й з рекордно низькою чисельністю свинопоголів’я — менше ніж 2,9 млн голів. Це безпосередньо вплинуло на виробничі результати. Хоча кількість свиней у сільгосппідприємствах дещо зросла, говорити про стабільне відновлення поки зарано. Це радше сезонні коливання, які спостерігаємо щороку", — пояснила керівник аналітичного відділу АСУ Олександра Бондарська.

За її словами, не менш важливим фактором є й зовнішня торгівля. Попри суттєве зростання імпорту свинини — за попередніми підсумками восьми місяців року він у 6,5 раза перевищив увесь обсяг 2024 року, та досі не має значного впливу на цінову динаміку.

"Імпорт сьогодні еквівалентний лише 5% промислового виробництва свинини або менше ніж 3% від загального обсягу. Тож внутрішній ринок переважно залежить від вітчизняної пропозиції", — підкреслила експерт.

Вона також зауважила, що на ціну свинини справляють тиск сезонні чинники.

"Улітку ціни на свинину завжди дещо підвищуються. У спекотну пору тварини гірше набирають масу і пропозиція кондиційної свинини зменшується. Цього року сезонний фактор співпав зі загальним скороченням виробництва, тож ціни трималися на високому рівні", — розповіла Бондарська.

Щодо прогнозів до кінця року, експертка зазначила, що певне зниження цін усе ж очікують, проте воно не буде суттєвим.

"Традиційно наприкінці третього – на початку четвертого кварталу попит на свинину знижується. Це пов’язано з тим, що на ринку з’являються альтернативні джерела білка — м’ясо тварин, вирощених у присадибному секторі, птиця, риба, гриби. До того ж споживачі готуються до опалювального сезону. Однак цього року через менший обсяг виробництва очікуване зниження котирувань буде незначним", — пояснила вона.

У галузевій асоціації прогнозують, що вже з кінця листопада попит знову зросте: м’ясопереробники готуються до зимових свят, а в грудні активнішими стають і споживачі.

"Оскільки наразі не спостерігається ажіотажного нарощування виробництва операторами, восени пропозиція, ймовірно залишатиметься ослабленою, хай і дещо вищою ніж влітку. Це, ймовірно, "пом'якшить" очікуване зниження котирувань на ринку свинини", — резюмувала аналітик.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ

Ощадбанк відновив програму кредитування на авто з пробігом зі ставками від 0,01%

"Укрнафта" у I пів. отримала 5,2 млрд грн чистого прибутку

Мінекономіки і бізнес запускають новий формат дерегуляції через "Пульс" і дашборд бізнес-клімату

Основні проблеми агросектора: війна, кліматичні зміни і повернення квот на експорт агропродукції в ЄС

Українські сири восени подорожчають на 5%, споживачі переходять на сирний продукт

"Укрнафта" продовжує впроваджувати стандарти API, що сприяють взаємозамінності обладнання та ефективності процесів

Кабмін погодив залучення $88 млн від МБРР на стійке та екологічно збалансоване підприємництво

НБУ затвердив вимоги до діяльності значимих фінансових компаній

Держподатслужба викрила схему заниження виторгу закладами харчування для ухилення від сплати податків

НБУ сподівається на врахування його інфляційних цілей урядом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новини з усієї України

РЕКЛАМА