Інтерфакс-Україна
11:28 04.09.2025

Ціни на свинину підвищилися через скорочення виробництва

2 хв читати
Ціни на свинину підвищилися через скорочення виробництва
Фото: Unsplash

Ціни на свинину в Україні цього річ залишаються на помітно вищому рівні, ніж торік, що пов'язано зі скороченням внутрішнього виробництва, повідомила Асоціація "Свинарі України" (АСУ).

У галузевій асоціації зазначили, що за підсумками семи місяців 2025 року промислове виробництво свинини зменшилося на 14-15% порівняно з аналогічним періодом 2024-го, а загальне скорочення галузі оцінюють на рівні близько 10%.

"Галузь свинарства розпочала 2025-й з рекордно низькою чисельністю свинопоголів’я — менше ніж 2,9 млн голів. Це безпосередньо вплинуло на виробничі результати. Хоча кількість свиней у сільгосппідприємствах дещо зросла, говорити про стабільне відновлення поки зарано. Це радше сезонні коливання, які спостерігаємо щороку", — пояснила керівник аналітичного відділу АСУ Олександра Бондарська.

За її словами, не менш важливим фактором є й зовнішня торгівля. Попри суттєве зростання імпорту свинини — за попередніми підсумками восьми місяців року він у 6,5 раза перевищив увесь обсяг 2024 року, та досі не має значного впливу на цінову динаміку.

"Імпорт сьогодні еквівалентний лише 5% промислового виробництва свинини або менше ніж 3% від загального обсягу. Тож внутрішній ринок переважно залежить від вітчизняної пропозиції", — підкреслила експерт.

Вона також зауважила, що на ціну свинини справляють тиск сезонні чинники.

"Улітку ціни на свинину завжди дещо підвищуються. У спекотну пору тварини гірше набирають масу і пропозиція кондиційної свинини зменшується. Цього року сезонний фактор співпав зі загальним скороченням виробництва, тож ціни трималися на високому рівні", — розповіла Бондарська.

Щодо прогнозів до кінця року, експертка зазначила, що певне зниження цін усе ж очікують, проте воно не буде суттєвим.

"Традиційно наприкінці третього – на початку четвертого кварталу попит на свинину знижується. Це пов’язано з тим, що на ринку з’являються альтернативні джерела білка — м’ясо тварин, вирощених у присадибному секторі, птиця, риба, гриби. До того ж споживачі готуються до опалювального сезону. Однак цього року через менший обсяг виробництва очікуване зниження котирувань буде незначним", — пояснила вона.

У галузевій асоціації прогнозують, що вже з кінця листопада попит знову зросте: м’ясопереробники готуються до зимових свят, а в грудні активнішими стають і споживачі.

"Оскільки наразі не спостерігається ажіотажного нарощування виробництва операторами, восени пропозиція, ймовірно залишатиметься ослабленою, хай і дещо вищою ніж влітку. Це, ймовірно, "пом'якшить" очікуване зниження котирувань на ринку свинини", — резюмувала аналітик.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ

Майже 35 млрд грн кредитів видано для 20 тис. сімей за час дії програми "єОселя"

ОТП Банк завершив приєднання "ОТП Факторинг Україна"

НБУ заборонив литовській Trustee Global UAB надавати фінпослуги в Україні, компанія боротиметься

Гривневі кредити для бізнесу подешевшали у серпні до 15,1%, для населення залишилася 36,2% - НБУ

Курорт GORO Mountain Resort відкрив представництво в Києві

ДТЕК та американська Fluence побудують найбільший у Польщі об'єкт зберігання енергії на 133 МВт

Словаччина та Польща наполягатимуть на створенні спецфонду для захисту своїх фермерів від української агропродукції

Кулеба: проєкт з закупівлі 20 електропоїздів корейського виробництва буде реалізовано через відкритий тендер

NovaPay погасив 2-річні облігації серії "С" на 100 млн грн

Скасування експортного мита на сою та ріпак посилить невизначеність ринку - аналітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новини з усієї України

РЕКЛАМА