15:31 17.10.2017

Дозвіл АМКУ концентрації на фармринку шляхом купівлі фармфірми "Дарниця" акцій БХФЗ створює ризик монополії - думка

2 хв читати
Дозвіл АМКУ концентрації на фармринку шляхом купівлі фармфірми "Дарниця" акцій БХФЗ створює ризик монополії - думка

Дозвіл Антимонопольного комітету України на концентрацію на фармацевтичному ринку шляхом придбання акцій ПАТ "НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод" (БХФЗ) фармфірми "Дарниця" створює ризик монополії виробництва низки лікарських засобів, наявних в продуктових портфелях обох фармвиробників.

Таку думку висловив агентству "Інтерфакс-Україна" заступник генерального директора БХФЗ з інвестиційно-юридичних питань Олег Голобородько.

Коментуючи висновки АМКУ про те, що частка ідентичних лікарських засобів у продуктових портфелях БХФЗ і "Дарниці" не перевищує 10%, він зазначив, що комітет значно розширив рамки фармакотерапевтичних груп.

"На нашу думку, в цьому випадку АМКУ значно і невиправдано розширив межі товарних ринків. Якщо розглядати препарати, які перетинаються щодо прийнятих фармакотерапевтичних груп, то тоді за деякими позиціями сукупна частка обох учасників перевищує 35% (а це вже монополізаційна загроза), а в деяких випадках перевищує і 50%. Якщо розширити межі груп, то цей показник становить менше 10%", - сказав експерт.

За його словами, мова йде, передусім, про дві групи вироблених цими компаніями препаратів - амфеніколи (сукупна частка на ринку 70%) і протитуберкульозні препарати (98,4%).

Крім того, О.Голобородько зазначив, що в БХФЗ розглядають ситуацію з "Дарницею" не як корпоративний конфлікт, а як спроби недружнього поглинання.

Як повідомлялося, в липні АМКУ дозволив концентрацію на фармацевтичному ринку України, яка полягає в придбанні ПрАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" акцій ПАТ "НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод" (БХФЗ).

На думку експертів АМКУ, в продуктових портфелях обох учасників концентрації лікарські засоби виробництва БХФЗ і "Дарниці", які перетинаються згідно з ознаками взаємозамінності, становлять не більше 10% загального обсягу виробництва.

Як повідомлялося, в січні 2016 року Антимонопольний комітет України дозволив компанії "Дарниця" придбати понад 50% акцій БХФЗ. Однак у квітні 2016 року Комітет оштрафував компанію на 20,4 тис. грн за придбання 30% пакета акцій БХФЗ без відповідного дозволу регулятора.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА