13:40 18.10.2017

В осінньо-зимовий період можливе ускладнення економічної ситуації в Україні

2 хв читати

Керівник економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин констатував зростання індексу економічної спроможності населення України, проте прогнозує погіршення показників соціально-економічної стабільності вже в осінньо-зимовий період.

"Поки що ми не досягли рівня кінця 2013 року, хоча певною мірою наблизилися. Найближчі півроку навряд чи ми спостерігатимемо продовження такої висхідної динаміки, швидше ми матимемо картинку, яка була в 2016 році", - сказав В.Юрчишин на прес-конференції в середу в Києві.

За його словами, на основі досліджень спостерігається збільшення приведеного індексу поточної економічної спроможності населення України протягом 2017 року, тоді як до кінця 2016 року його значення стабільно знижувалося.

Серед причин збільшення індексу В.Юрчишин назвав збільшення середньої номінальної та реальної заробітної плати, а також збільшення доходів домогосподарств і поліпшення ситуації у сфері зайнятості. Крім того, збільшення зарплат сприяло певному поліпшенню ситуації із заборгованостями, зокрема з оплати житлово-комунальних послуг.

Водночас експерт звернув увагу на ускладнення економічної ситуації в осінньо-зимовий період, зокрема за рахунок підвищення девальвації та інфляції, погіршення ситуації з оплатою житлово-комунальних послуг.

"2017 рік ми можемо розглядати певним чином позитивно, на жаль, ми не можемо з упевненістю сказати, що ця крива вже досягла стабільного характеру - навпаки. Ми передбачаємо, що якраз в осінньо-зимовий період спостерігатиметься погіршення показників індексу та соціально-економічної стійкості домогосподарств", - додав він.

В.Юрчишин також зазначив, що в основу оцінки індексу поточної економічної спроможності було закладено 16 показників із 4 груп, зокрема заробітну плату та мінімальні соцстандарти (40%), диспропорції в доходах і заборгованості (25%), заощадження та доступність грошових ресурсів (30%), а також демографію та зайнятість (5%).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА