18:56 24.10.2017

МЕРТ пропонує встановити плату за оспорювання держзакупівель у відсотках від очікуваної вартості закупівлі

2 хв читати
МЕРТ пропонує встановити плату за оспорювання держзакупівель у відсотках від очікуваної вартості закупівлі

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) з метою протидії зловживанням механізмами оскарження результатів тендерів для зриву держзакупівель пропонує встановити плату за оспорювання тендера в процентах від очікуваної вартості закупівлі.
"Свого часу в 2010 році рішенням проти "троллінгу" шляхом механізму оскарження тендерів стало введення плати за подачу скарги в розмірі 5 тис. грн для товарів і 15 тис. - для послуг, і за цей період вона не змінилася. І зараз бачимо, що деяких скаржників, які намагаються впливати на торги, подаючи скарги одну за одною, вона не зупиняє. Тому одним з виходів розглядаємо зміну підходу", - повідомила заступник директора Департаменту врегулювання державних закупівель МЕРТ Наталя Шимко на міжнародній конференції "Вагонобудування і ремонт рухомого складу" в Києві у вівторок.
За її словами, наразі МЕРТ очікує від Київської школи економіки результатів дослідження з пропозиціями про розмір цієї плати у вигляді відсотка від очікуваної вартості закупівлі.
"Але при цьому ми хочемо обмежити нижню і верхню пороги цієї плати, щоб це був можливий для скаржника розмір", - додала Н.Шимко.
Як зазначив директор Центру забезпечення виробництва "Укрзалізниці" Віталій Цвігун, УЗ пропонує встановити таку плату в розмірі 0,5% від очікуваної вартості закупівлі.
Н.Шимко також повідомила, що для виключення зловживань також розглядається можливість у разі відкликання скарги все одно продовжити її розгляд.
"Але оскільки це вимагає внесення змін до закону про держзакупівлі, МЕРТ вже напрацював відповідний законопроект, який зараз проходить узгодження в нашій юридичній службі і потім буде винесений на широке обговорення", - повідомила Н.Шимко.
Вона також повідомила, що в тому числі за рекомендаціями АМКУ розглядається питання про надання учасникам тендеру можливості протягом 24 годин усунути дрібні недоліки тендерної пропозиції, наприклад, якщо замовник не надав документ або є необхідність усунути помилки, оскільки рівень скасованих закупівель з цих причин дуже високий .
"Тобто, це дозволить не відхиляти пропозиції учасників через формальні неточності", - додала Н.Шимко.
За її словами, для складних закупівель планується розглянути можливість оцінки пропозицій не за ціною, а ввести поняття "вартість життєвого циклу".
"Але ми не хочемо вводити його, поки не будемо впевнені в тому, як правильно це зробити, щоб норма "працювала", - уточнила Н.Шимко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА