12:47 25.10.2017

Саудівська Аравія спрямує $500 млрд на створення нової економічної зони

2 хв читати
Саудівська Аравія спрямує $500 млрд на створення нової економічної зони

 Саудівська Аравія спрямує $500 млрд на створення міста-економічної зони на північному заході країни - це найбільш амбітний і дорогий проект у програмі диверсифікації економіки, яку реалізує саудівська влада, пише газета Financial Times.

Нове місто з назвою Neom матиме власне регулятивне середовище і перебуватиме під контролем принца Мухаммеда бен Салмана.

Фінансування проекту здійснюватиметься за рахунок державних коштів, ресурсів саудівського держінвестфонду Public Investment Fund (PIF), а також приватних інвестицій.

Neom розміститься на території площею 260 тис. квадратних кілометрів на узбережжі Червоного моря по сусідству з Йорданією та Єгиптом і забезпечуватиметься електроенергією з відновлюваних джерел.

Метою створення вільної економічної зони є залучення інвестицій у нові технології, відновлювану енергетику та робототехніку.

Влада Саудівської Аравії розраховує, що до 2030 року внесок Neom у ВВП країни сягне $100 млрд.

Минулого року уряд країни оголосив про запуск програми трансформації економіки, прагнучи скоротити її залежність від нафтового сектора. Програма передбачає приватизацію активів, створення 1,2 млн робочих місць у приватному секторі та скорочення безробіття з 11,6% до 9% до 2020 року.

Саудівська Аравія раніше вже неодноразово оголошувала про плани запуску багатомільярдних проектів створення економічних зон. Десять років тому влада країни оголосила про створення шести нових міст, проте з цих проектів розвиток отримав лише один - Економічне місто короля Абдалли.

Принц М. бен Салман обіцяє, що в ситуації Neom ситуація буде іншою. "Ми не хочемо, щоб через 15 років нам довелося думати про те, що ми втратили можливості, які несе в собі цей проект", - заявив принц.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА