19:23 03.11.2017

"Укртатнафта" має намір повністю перейти на азербайджанську нафту в разі незмінності правил ціноутворення на продукцію "Укрнафти"

2 хв читати
"Укртатнафта" має намір повністю перейти на азербайджанську нафту в разі незмінності правил ціноутворення на продукцію "Укрнафти"

ПАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ) має намір повністю відмовитися від переробки української нафти на користь азербайджанської в разі незмінності правил ціноутворення на продукцію ПАТ "Укрнафта", йдеться в листі від 1 листопада, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

"Укртатнафта" планує найближчим часом повністю припинити закупівлю української нафти та перейти на переробку азербайджанської нафти, якщо ситуація з ціноутворенням української нафти не зміниться", - повідомляється в листі "Укртатнафти" на адресу глави "Укрнафти".

Як зазначено в документі, на думку керівництва Кременчуцького НПЗ, поточна стартова вартість української нафти на аукціонах є завищеною.

"На останньому аукціоні стартова ціна української нафти становила 14 тис. 641,43 грн/тонна на родовищі, що дорівнює $62,5/барель, тоді як котирування нафти Brent перебували в межах $56-58. Відповідно, "Укртатнафта" вважає економічно недоцільним купувати українську нафту, яку прирівняли за ціною до преміального сорту Azeri Light, до митної вартості якої також входять фрахт, перевалка, страхування, демередж та умови постачання в Одесу без передоплати", - зазначили в компанії.

В "Укртатнафті" нагадують, що така ситуація склалася через формування стартової ціни з огляду на вартість імпортованої до країни нафти ("Укртатнафта" за 15 днів імпортувала понад 50 тис. тонн нафти Azeri Light) - раніше стартова ціна формувалася з огляду на котирування Platts (оскільки імпорт до країни був нижчий за встановлену постановою Кабміну межу в 50 тис. тонн).

"Збільшення обсягів закупівлі азербайджанської нафти призвело до виникнення проблеми, яку можна вирішити тільки на законодавчому рівні. Згідно з п.19 чинної постанови Кабміну №570 від 16 жовтня 2014 року, при значних обсягах митного оформлення імпортної нафти стартова ціна української нафти на аукціоні визначається на підставі довідки ДФС про митну вартість імпортованої нафти", - уточнили в "Укртатнафті".

Як повідомлялося, ПАТ "Укрнафта" звернулася до НАК "Нафтогаз України" з проханням про викуп 162,2 тис. тонн нафти та 700 тонн газоконденсату, які не вдалося реалізувати на основних і додаткових біржових торгах №228 та 228Д через відсутність попиту.

Продаж українських нафти та газоконденсату через біржовий аукціон є обов'язковим у разі, якщо контрольний пакет добувача належить державі або він працює на умовах спільної діяльності з держкомпанією.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шанхай є лідером за кількістю кав'ярень у Китаї - понад 9,5 тис.

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

НБУ вимагає від Getin Holding продати Ідея Банк протягом півроку

Компанія DIM акредитувала споруджувані будинки в програмі "єОселя"

Оптові ціни на свинину перед Великоднем знизилися до 60 грн/кг

Виплата пенсій пенсіонерам-переселенцям, які не пройшли ідентифікацію, поновлюється після її проходження - Мінсоцполітики

ДП "Ліси України" додали до переліку критично важливих для економіки підприємств

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА