15:05 15.11.2017

Кабмін затвердив стратегію реформування лісового господарства

2 хв читати
Кабмін затвердив стратегію реформування лісового господарства

Кабінет Міністрів України затвердив стратегію реформування лісового господарства на період до 2022 року.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні уряду в середу.

Згідно з текстом стратегії, який має агентство "Інтерфакс-Україна", загальна площа лісових ділянок, які належать лісовому фонду України, становить 10,4 млн га. Запас деревини в лісах оцінюється в 2,1 млрд куб. м. Щорічний обсяг заготівлі ліквідної деревини від усіх видів рубок за Держлісагентством становить близько 16 млн куб. м.

У документі зазначено, що потенційні запаси і можливості українських лісів великі і, на думку фахівців і міжнародних експортів, повністю не використовуються. Враховуючи збільшення площі зрілих і перезрілих насаджень у лісах України, найближчими роками об'єктивним вважається збільшення норми заготівлі деревини.

"В Україні протягом року вирубують лише 0,9% запасу, тоді як у Швейцарії щорічний обсяг рубок становить 1,9%, Чехії - 2,4%, Фінляндії - 2,8%, Великій Британії та Бельгії - 3% і 3,1% відповідно", - йдеться в стратегії.

Серед проблем лісового господарства, на вирішення яких спрямована стратегія, недосконалість системи управління лісовим господарством, значний обсяг незаконних рубок, корупція в лісовому господарстві, складність отримання документів з використання земель лісогосподарського призначення, недосконалий механізм продажу необробленої деревини, нереалізовані законодавчі ініціативи з охорони лісів, складна процедура притягнення до відповідальності за незаконні рубки і відсутність економічних стимулів для поглиблення переробки деревини.

У зв'язку з вищезгаданими проблемами виникла необхідність у розробленні стратегії реформування лісового господарства.

Для реалізації зазначеної стратегії уряд планує створити службу лісових інспекторів, впровадити електронний обіг деревини для всіх постійних лісокористувачів, провести аерокосмічне фотографування, спростити умови отримання дозвільних документів для постійних лісокористувачів на землю лісогосподарського призначення, впровадити єдину процедуру продажу необробленої деревини, посилити відповідальність за порушення в галузі, чітко розподілити повноваження між правоохоронними органами для фіксації та збору доказів порушень.

Крім того, згідно з документом передбачено впровадження механізмів оперативного реагування на проблеми санітарного стану лісів, розробку держпрограми компенсації за використання природозбережних технологій і держпрограми стимулювання діяльності лісогосподарських суб'єктів.

Реалізація заходів здійснюватиметься за рахунок державного та місцевого бюджетів, коштів лісокористувачів і коштів міжнародних організацій та іноземних інвесторів.

Уряд зобов'язав Міністерство аграрної політики та продовольства з центральними і місцевими органами виконавчої влади розробити та подати у двомісячний термін проект плану заходів щодо реалізації затвердженої стратегії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нацбанк України розробив альтернативний сценарій на випадок вищих безпекових ризиків зі зростанням ВВП у 2025 р. на 3,3%

Чистий продаж валюти НБУ цього тижня знизився до $507,8 млн

Доходи загального фонду держбюджету України у квітні-2024 знизилися до 154,6 млрд грн, видатки - до 253,4 млрд грн

Шанхай є лідером за кількістю кав'ярень у Китаї - понад 9,5 тис.

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

НБУ вимагає від Getin Holding продати Ідея Банк протягом півроку

Компанія DIM акредитувала споруджувані будинки в програмі "єОселя"

Оптові ціни на свинину перед Великоднем знизилися до 60 грн/кг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА