19:51 16.11.2017

Публічні АТ і банки з 2019 р. будуть зобов'язані оприлюднювати регульовану інформацію через відповідних агентів

3 хв читати
Публічні АТ і банки з 2019 р. будуть зобов'язані оприлюднювати регульовану інформацію через відповідних агентів

Публічні акціонерні товариства (ПАТ) і банки з 1 січня 2019 року розкриватимуть регульовану інформацію (регулярну річну та квартальну) через агента з розкриття регульованої інформації.

Відповідна вимога міститься в законі "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів)" №5592-д, ухваленому Верховною Радою 16 листопада.

Наразі Нацкомісія з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР) консолідувала функції розкриття інформації на базі державної установи "Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України" (АРІФРУ), яку було визнано редакцією бюлетеня "Відомості НКЦПФР" і уповноваженою особою на розміщення інформації в загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР про ринок цінних паперів.

Закон скасовує вимогу обов'язкового розкриття інформації в друкованих виданнях і замість єдиного на сьогодні оператора з розкриття інформації - АРІФРУ - вводить новий вид діяльності, що потребує авторизації, з надання інформаційних послуг на фондовому ринку.

АРІФРУ, монополію якого буде скасовано, зможе нарівні з іншими претендентами подати заявку на авторизацію як агента з розкриття регульованої інформації.

Згідно з нормами закону, окремо підлягають авторизації такі види діяльності: з оприлюднення регульованої інформації; з поширення в режимі безперервного оновлення консолідованої інформації про фінансові інструменти та/або учасників фондового ринку; з надання звітності та/або адміністративних даних Нацкомісії.

Особи, які провадять діяльність із розкриття інформації, повинні будуть мати узгоджені з НКЦПФР внутрішні правила та певні технічні засоби, що забезпечують оприлюднення такої інформації в режимі, максимально технічно наближеному до реального часу. Регульована інформація має бути безкоштовно доступною для будь-яких юридичних та фізичних осіб не пізніше ніж через 15 хвилин після її оприлюднення.

Крім обов'язкового розкриття регульованої інформації через відповідного оператора, публічні товариства та банки будуть зобов'язані оприлюднити таку інформацію на веб-сайті та подати до НКЦПФР.

До переліку інформації, яка підлягає обов'язковому оприлюдненню публічними товариствами та банками, входить: регулярна річна та квартальна інформація, особлива інформація, інсайдерська інформація, інформація про власників значних пакетів акцій, починаючи з 5%, інша інформація, до складу якої, зокрема, входить новий вид інформації - звіт менеджменту.

Водночас закон передбачає зменшення вимог щодо розкриття інформації для приватних акціонерних товариств (ПАТ). Такі товариства й ті акціонерні товариства, які не заявлять про проведення публічної пропозиції цінних паперів (перейдуть на режим розкриття, аналогічний ПАТ), будуть зобов'язані розкривати регулярну річну інформацію, особливу інформацію, інсайдерську інформацію, а також інформацію про власників значних пакетів акцій, починаючи з 5%.

Нові вимоги щодо розкриття інформації діятимуть з 1 січня 2018 року. Водночас звіти за 2017 рік усі емітенти подають за старими правилами.

Діяльність агентів із розкриття регульованої інформації впроваджується з 1 січня 2019 року.

Протягом 2018 року послуги з розкриття інформації на фондовому ринку надаватиме тільки АРІФРУ.

Після набуття чинності законом публічними вважатимуться емітенти, які або перебуватимуть у лістингу (біржовий реєстр) однієї з українських фондових бірж станом на 1 січня 2018 року, або заявлять про здійснення публічного розміщення цінних паперів (у такому разі їхні цінні папери мають бути внесені до біржового списку).

Усі інші акціонерні товариства вважатимуться такими, що не здійснюють публічну пропозицію цінних паперів. До них застосовуватимуться вимоги закону "Про акціонерні товариства", що регулюють діяльність приватних акціонерних товариств.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА