17:01 20.11.2017

Мінкультури України має намір із 1 січня скасувати історико-містобудівні обґрунтування для забудовників

2 хв читати
Мінкультури України має намір із 1 січня скасувати історико-містобудівні обґрунтування для забудовників

 Міністерство культури України розробляє фінальну версію постанови Кабінету Міністрів, що передбачає скасування з 1 січня 2018 року історико-містобудівних обґрунтувань (ІМО) для забудовників.

"На сьогодні у нас є розроблений проект постанови Кабінету Міністрів, який передбачає відмову від історико-містобудівних обґрунтувань. Цей проект уже проходив розгляд на урядовому комітеті і був повернений на доопрацювання через те, що його не погодило Міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ. Нині ми намагаємося знайти формулювання, яке влаштовувало б, зокрема, Мінрегіон", - повідомила заступник міністра культури України Тамара Мазур під час круглого столу в Києві в понеділок.

За її словами, документ передбачає відмову від ІМО з 1 січня 2018 року для історичних населених місць, де затверджені історико-архітектурні опорні плани, і з 1 січня 2019 року повну відмову від ІМО на всій території України. При цьому в місцях, де ІМО станом на 1 січня 2019 року ще не будуть розроблені, будь-які містобудівні перетворення будуть заборонені.

"Можливо, це жорсткий захід, але ми розуміємо, що це може бути єдиним способом захисту історичного середовища й водночас стимулюванням територіальних громад до розроблення такого відповідального документа", - зазначила заступник міністра.

За даними Офісу ефективного регулювання (BRDO), станом на 1 жовтня 2017 року Держреєстр нерухомих пам'ятників України містить 906 пам'яток культурної спадщини національного значення та 8 тис. місцевого; з метою захисту їх вносять до Списку історичних населених місць (загалом в Україні визначено 401 такий населений пункт).

Як зазначили в BRDO, згідно із законом "Про регулювання містобудівної діяльності", для населених пунктів - історичних місць у межах певних ареалів у складі генерального плану мають бути визначені режими регулювання забудови та розроблені історико-архітектурні опорні плани.

"Проте станом на вересень-2017 такі плани затверджені лише у 86 населених пунктах, тобто у 20% історичних місць України. Так, у 80% населених пунктів правила забудови фактично не регламентовані. Більше того, опорні плани відсутні в 50% обласних центрів, зокрема Києві та Львові, де розташовані об'єкти Світової спадщини ЮНЕСКО", - йдеться в прес-релізі BRDO.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА