14:44 29.11.2017

Посадові особи "Петрокоммерц-Україна" вивели з банку напередодні визнання неплатоспроможним активи на 630 млн грн

3 хв читати
Посадові особи "Петрокоммерц-Україна" вивели з банку напередодні визнання неплатоспроможним активи на 630 млн грн

Колишні посадовці банку "Петрокоммерц-Україна" вивели з фінустанови напередодні визнання її неплатоспроможною активи на суму 630 млн грн, повідомляється в прес-релізі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

За даними фонду, підозрювані особи, ймовірно, за попередньою змовою з посадовими особами Юніон стандарт банку, який на той момент ще був платоспроможним, провели "угоди", результатом яких стало виведення коштів банку "Петрокоммерц-Україна" в особливо великих розмірах.

ФГВФО зазначає, що зазначені "транзакції" відбувалися без надходження "живих" коштів, а тільки шляхом запису в бухгалтерських документах банку. Зокрема, протягом одного дня було укладено договір, згідно з яким банк "Петрокоммерц-Україна" придбав за 206,36 млн грн права вимоги за п'ятьма кредитними договорами, забезпеченими "сміттєвими" цінними паперами. Банк при цьому отримав на баланс кредити, відсотки за якими не сплачувалися і які не були погашені позичальниками у вказані договорами терміни.

Фонд також звертає увагу, що надання Юніон стандарт банком надалі перепроданих кредитів, придбання позичальниками за рахунок кредитних коштів цінних паперів, потім надання цінних паперів у заставу та продаж цього кредитного портфеля банку "Петрокоммерц-Україна" здійснювалися практично одночасно.

Крім цього, вказує ФГВФО, банк "Петрокоммерц-Україна" провів низку "транзакцій", внаслідок яких з банку було виведено ліквідний кредитний портфель, забезпечений нерухомим майном.

"Права вимоги за 19 кредитними договорами балансовою вартістю 424,58 млн грн були продані фінкомпанії за 172,48 млн грн. При цьому надходження навіть цих коштів відбувалося виключно на папері, без внесення "живих" грошей", - повідомляється в прес-релізі.

За виявленими фактами розтрати майна банку відкрито кілька кримінальних проваджень, проводяться досудові розслідування.

Як повідомлялося, Національний банк України 17 березня 2016 року зарахував банк "Петрокоммерц-Україна" до категорії неплатоспроможних.

Згідно з повідомленням, раніше банк було зараховано до категорії проблемних через непрозору структуру власності. Зокрема в березні 2015 року акціонер банку - російський банк "Петрокоммерц" - продав акції банку 11 фізичним особам, частка кожного з яких становила менше 10%. Протягом 2015 року акціонери банку і його фактичні контролери Іван Шехавцов та Олексій Крупій неодноразово повідомляли НБУ про свій намір юридично оформити акції банку на себе, але тільки в грудні подали регулятору відповідні пакети документів. Наприкінці лютого-початку березня 2016 року ці фірми без будь-якого попередження продали акції банку 11 фізичним особам, після чого повідомили, що вийшли зі складу акціонерів і відкликали пакети документів. Одночасно у банку виникли проблеми з ліквідністю, і станом на 16 березня 2016 року обсяг невиконаних операцій перевищив 30% зобов'язань фінустанови.

Крім того, НБУ ухвалив рішення визнати І.Шехавцова і О.Крупія власниками істотної участі в банку, оскільки, незалежно від формального володіння, вони чинили вирішальний вплив на управління і діяльність банку протягом березня 2015 року-лютого 2016. Таким чином, на І .Шехавцова і О.Крупія поширюються всі обов'язки і відповідальність, які за законом покладаються на власників істотної участі в банку, йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА