16:06 30.11.2017

Падіння великих банків найближчими роками стане несподіванкою для НБУ

2 хв читати
Падіння великих банків найближчими роками стане несподіванкою для НБУ

Банківська система України стабілізувалася, Національний банк України не очікує падіння великих банків найближчими роками, заявив директор департаменту фінансової стабільності центробанку Віталій Ваврищук.

"Найближчими роками ми не очікуємо якихось серйозних шоків, серйозних банкрутств. Ситуація нормалізувалася", - сказав він на конференції міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings у Києві в четвер.

В.Ваврищук допустив закриття невеликих банків через невиконання вимог НБУ. Водночас він зазначив, що це не вплине серйозно на банківський сектор та фінансову стабільність загалом.

Як повідомлялося, кількість діючих банків в Україні від початку 2014 року скоротилася до 88 зі 180, зокрема ву2016 році - до 96 зі 117.

У результаті націоналізації ПриватБанку і докапіталізації за рахунок бюджету Ощадбанку, Укрексімбанку та Укргазбанку ці чотири держбанки є найбільшими з сумарною часткою активів близько 56% від активів усієї банківської системи країни.

Із 88 діючих банків 38 - з іноземним капіталом, зокрема 18 - зі 100-відсотковим іноземним капіталом. Від початку 2014 року кількість банків з іноземним капіталом скоротилася на 11, зокрема в 2016 році - на три, а в 2017-му вона незмінна, тоді як серед банків зі 100-відсотковим іноземним капіталом лише один за останні чотири роки покинув український ринок.

У першій двадцятці за розміром активів, окрім чотирьох держбанків, 13 - з іноземним капіталом і лише три - з українським: ПУМБ (6-те місце), банк "Південний" (14-те) і ТАСкомбанк (19-те). На першу двадцятку припадає 1,17 трлн грн, або 91,1% усіх активів української банківської системи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА