16:47 04.12.2017

Ірландія розпочне стягнення недосплачених Apple податків на 13 млрд євро в 2018 р.

2 хв читати
Ірландія розпочне стягнення недосплачених Apple податків на 13 млрд євро в 2018 р.

Уряд Ірландії розпочне стягнення з Apple незаконно отриманих компанією податкових субсидій на 13 млрд євро у 2018 році, заявив у понеділок ірландський міністр фінансів Паскаль Донохью.

"Ми досягли угоди з Apple про принципи роботи фонду стягнення. Ми очікуємо, що роботи завершаться десь у січні наступного року, і потім ми очікуємо, що гроші від Apple почнуть надходити на наш рахунок у першому кварталі наступного року", - цитує його виступ The Irish Times.

Ще в серпні міністр говорив про те, що Ірландія не планує стягувати цю суму з Apple, незважаючи на рішення Європейської комісії (ЄК).

Однак на початку жовтня член ЄК з питань конкуренції Маргрете Вестагер попередила, що ЄС подасть позов до Європейського суду проти уряду Ірландії у зв'язку із тим, що влада країни занадто затягнула зі стягненням із Apple податкових субсидій. Крім того, Єврокомісія може накласти санкції на Ірландію в зв'язку зі справою Apple.

У серпні 2016 року Єврокомісія зажадала від Apple відшкодувати уряду Ірландії незаконні податкові субсидії. Apple оскаржила це рішення в суді, а її глава Тім Кук заявив, що підхід ЄК вплине на подальші рішення Apple про інвестиції в Європі. Термін стягнення, встановлений Єврокомісією, закінчився ще 3 січня 2017 року.

Як стверджувала ЄК, Ірландія надавала Apple незаконні податкові послаблення в період з 2003 до 2014 року, що призвело до значного зниження податкових виплат компанії. За даними Єврокомісії, "виборчий підхід ірландської влади забезпечив зниження ефективної ставки податку на прибуток Apple з 1% від прибутку в Європі в 2003 році до 0,005% у 2014 році".

Низькі ставки податку на прибуток підприємств - наріжний камінь економічної політики Ірландії. Базова ставка податку становить 12,5% і є мінімальною серед країн Західної Європи. Завдяки цьому в Ірландії розміщено підрозділи більш ніж 700 великих американських компаній, які створили в країні 140 тис. робочих місць.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА