17:12 07.12.2017

Україна має намір стягнути з російських власників Лисичанського НПЗ майже 1 млрд грн у порядку регресу

2 хв читати
Україна має намір стягнути з російських власників Лисичанського НПЗ майже 1 млрд грн у порядку регресу

Міністерство юстиції України має намір у судовому порядку стягнути з російських власників Лисичанського нафтопереробного заводу (НПЗ) майже 1 млрд грн як регрес за програним у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) позовом компанії "Агрокомплекс", повідомив глава відомства Павло Петренко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Найближчого тижня в українському суді буде великий позов України до компанії з власниками з РФ про стягнення в регресному порядку майже 1 млрд грн", - сказав він.

П.Петренко нагадав, що йдеться про події середини 90-х років - початку 2000-х років, коли через судову систему та вплив на неї органів виконавчої влади було відібрано великий масив об'єктів, зокрема нафтопереробний завод, після чого постраждала компанія судилася понад 10 років у ЄСПЛ і виграла спір в України.

"Ми рік готували доказову базу, і йдемо з регресом до тієї компанії, яка наразі володіє частиною тих об'єктів, які було експропрійовано. З'ясувалося, що цією компанією управляють росіяни", - резюмував П.Петренко.

Міністр не уточнив, до якої саме компанії буде подано позов, хоча в інтерв’ю виданню "Деловая столица", що вийшло 20 листопада, міністр називав відповідачем "Роснефть".

"Якщо нові господарі отримали майно, яке за рішенням ЄСПЛ було незаконно виведено з власності потерпілої компанії, і наша держава заплатила "Агрокомплексу" компенсацію, то "Роснефть" має тепер відшкодувати Україні ці гроші", - сказав тоді глава Мін'юсту.

Як повідомлялося, наприкінці 2016 року Антимонопольний комітет України погодив компанії Glusco Energy SA (Швейцарія) придбання понад 50% акцій Rosneft Management Company Ltd і Fargrade Ltd (обидві - Кіпр), на які були оформлені ПрАТ "ЛІНІК" (Лисичанський НПЗ, Луганська обл.) і мережа автозаправних станцій компанії "Роснефть" (РФ) в Україні.

За даними в системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), на кінець третього кварталу цього року власником "ЛІНІК" усе ще залишалася Rosneft Management Company Limited.

ЄСПЛ визнав у 2011 році компанію "Агрокомплекс" постраждалою в судовому процесі за прострочені борги проти Лисичанського НПЗ, а через два роки постановив виплатити "Агрокомплексу" EUR27 млн справедливої компенсації, які й були перераховані у відведений судом дворічний термін.

У письмовому рішенні ЄСПЛ зазначалося, що "Агрокомплекс" проводив із російськими компаніями бартерні операції з обміну української харчової сировини на російську сиру нафту для подальшого продажу готових нафтопродуктів. Справа стосувалася процедури банкрутства періоду 1996-2004 рр., ініційованої заявником проти найбільшого нафтопереробного заводу в Україні у спробі відновити прострочені заборгованості.


Повністю інтерв'ю з міністром юстиції П.Петренком читайте на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" www.interfax.kiev.ua

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА