15:09 08.12.2017

ЄС і Японія домовилися про створення найбільшої зони вільної торгівлі у світі

2 хв читати

Європейська комісія (ЄК) і Японія узгодили остаточний варіант двосторонньої угоди про вільну торгівлю, заявила член ЄК з питань торгівлі Сесілія Мальмстрем на прес-конференції в Брюсселі у п'ятницю.

"Фактично ця торговельна угода є найбільшою з усіх, які ми коли-небудь узгоджували", - сказала С.Мальмстрем.

У результаті її укладення буде створено найбільшу зону вільної торгівлі у світі. Країни, на частку яких припадає близько 30% світового ВВП, ліквідують 99% наявних митних тарифів. Японія - друга з країн G7 після Канади, з якою єдина Європа досягає таких домовленостей.

"Світу надано зрозумілий сигнал про те, що ЄС і Японія прагнуть утримати світову економіку на шляху вільних, відкритих і справедливих ринків з ясними та прозорими правилами, які повністю дотримуються і підтримують наші цінності й допомагають у боротьбі зі спокусою протекціонізму", - йдеться в спільній заяві глави ЄК Жан-Клода Юнкера та прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе.

Незважаючи на оголошення, сторони не домовилися про захист інвестицій - останню перешкоду на шляху вільної торгівлі між ними. Обговорення цього питання триватиме вже в новому році, пише Politico.

"Ми домовилися, що нам потрібно ще трохи часу, щоб зрозуміти, як рухатися далі", - сказала з цього приводу С.Мальмстрем.

ЄС наполягає на застосуванні нової системи інвестиційних судів для вирішення спорів (ICS), Японія віддає перевагу більш традиційній схемі врегулювання спорів між інвесторами та державою (ISDS). Цей механізм використовується в тих випадках, коли іноземні держави націоналізують майно інвесторів, ухвалюють закони, що порушують міжнародні торговельні угоди, або упереджено ставляться до компанії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА