20:25 12.12.2017

ВР змінила порядок оподаткування дивідендів платників єдиного податку

3 хв читати
ВР змінила порядок оподаткування дивідендів платників єдиного податку

Верховна Рада змінила порядок оподаткування дивідендів, які виплачуються платниками єдиного податку, зокрема аграріями, на користь власників.

Відповідні зміни передбачені ухваленим у другому читанні законом про внесення змін до Податкового кодексу України (№67776-д), значна частина яких має набути чинності 1 січня 2018 року.

"Законопроект передбачає зміну підходу до оподаткування дивідендів, які виплачуються платниками єдиного податку. Так, передбачається звільнення "єдинщиків" від авансового внеску з податку на прибуток під час виплати дивідендів. Вносяться зміни до ст. 297 Податкового кодексу щодо обов'язку платників єдиного податку стягувати податок на доходи нерезидентів (так званий податок на репатріацію) під час виплати нерезидентам-юрособам доходів, джерелом походження яких є Україна", - повідомив у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" партнер, керівник відділу оподаткування та юридичних послуг компанії Ernst&Young в Україні Володимир Котенко.

Він також зазначив, що рішення не застосовувати до платників єдиного податку авансовий внесок із податку на прибуток під час виплати дивідендів виглядає логічним, оскільки вони не є платниками зазначеного податку.

"Тепер дивіденди, одержані від платників єдиного податку українськими акціонерами, оподатковуватимуться на загальних підставах. Досі отримані дивіденди не оподатковувалися через спеціальні положення Податкового кодексу, які планується скасувати одночасно зі скасуванням авансового внеску для платників єдиного податку. Якщо акціонером або учасником підприємства, що сплачує єдиний податок, є нерезидент, то під час виплати дивідендів акціонеру-нерезиденту платник податків має сплатити податок на доходи нерезидентів - за ставкою 15% або передбаченою відповідною конвенцією про уникнення подвійного оподаткування", - прокоментував В.Котенко.

"Зазначені зміни будуть релевантні для всіх платників єдиного податку, що виплачують дивіденди своїм акціонерам, зокрема для платників-аграріїв, які мають у складі своїх акціонерів і резидентів, і нерезидентів", - зазначив він.

Низка правок до Податкового кодексу також стосується уточнення правил трансфертного ціноутворення (ТЦУ).

"Правками щодо ТЦУ планувалося уточнити не лише визначення пов'язаних осіб, а й порядок віднесення операцій до так званих контрольованих, інші технічні деталі. Однак чи будуть успішними спроби змінити правила з метою боротьби з ухиленням від сплати податків у цій сфері, покаже практичне впровадження та застосування відповідних норм", - вважає експерт.

"До цього часу не можна було говорити про великі успіхи інструментарію ТЦУ у боротьбі з ухиленням від оподаткування. Не було значної кількості донарахувань за порушення у сфері ТЦУ. При цьому платники податків декларували досить незначні суми самостійних ТЦУ коригувань", - пояснив В.Котенко.

Як повідомлялося, 7 грудня 2017 року Верховна Рада прийняла правки до Податкового кодексу про забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році, що передбачає збільшення акцизів на тютюнові вироби на 29,7%, ставок екологічного податку - на 11,2%, рентної плати (окрім видобутку корисних копалин) - на 16,8%.

Закон також передбачає ввезення електромобілів без сплати податку на додану вартість і акцизів на п'ять років. ВР знизила до 6% і 12% ренту на газ із нових свердловин (відповідно глибиною понад 5 км і до 5 км), а також запровадила 24-місячне відстрочення на сплату ПДВ під час імпорту обладнання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА