16:55 13.12.2017

НБУ просить НАБУ перевірити законність дій суддів КААС під час ухвалення рішення у справі ПриватБанку і Суркісів

3 хв читати
НБУ просить НАБУ перевірити законність дій суддів КААС під час ухвалення рішення у справі ПриватБанку і Суркісів

Національний банк України (НБУ) звернувся до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) з проханням перевірити законність дій суддів Київського апеляційного адміністративного суду (КААС), які розглядали позови сім'ї Суркісів до ПриватБанку (Київ), повідомляється на сайті центробанку .

Згідно із заявою НБУ, судді під час розгляду справи проігнорували докази, надані Нацбанком і ПриватБанком, і підтвердили рішення суду першої інстанції про стягнення з банку на користь Рахміля Суркіса коштів, які під час націоналізації банку не були обмінені на акції додаткової емісії і до сьогодні враховуються на його депозитних рахунках.

При цьому суд не вирішив питання щодо припинення дії депозитних договорів Р.Суркіса.

"Таким чином, вищезазначеними судовими рішеннями безпідставно подвоєно зобов'язання банку перед Р.Суркісом", - зазначено в повідомленні.

Національний банк стурбований, що зазначені дії можуть завдати банку зі 100% державною часткою шкоди в особливо великих розмірах.

У зверненні також міститься прохання внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про факти, викладені в направленій до НАБУ заяві, а також надати документ, що підтверджує отримання та реєстрацію в реєстрі заяви НБУ.

Як повідомлялося, в грудні 2016 року уряд за пропозицією НБУ і акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Держава отримала 100% в її капіталі, а ПриватБанк був докапіталізований на суму 116,8 млрд грн.

В рамках націоналізації банку його зобов'язання перед пов'язаними особами підлягали процедурі bail-in і були обмінені на акції додаткової емісії банку.

І.Суркіс і його брат Г.Суркіс, а також інші пов'язані з ПриватБанком особи подали 42 позови проти НБУ. Майже всі позови подано до адміністративного суду і стосуються оскарження визнання Нацбанком зазначених осіб пов'язаними з ПриватБанком.

Іншими позивачами, виступають батько Ігоря і Григорія - Рахміль Суркіс, Світлана Суркіс (дочка Г.Суркіса), Марина Суркіс (дочка І.Суркіса), Поліна Ковалик (є одним з акціонерів А-Банку), А-Банк, футбольний клуб "Динамо" (І.Суркіс - президент клубу), а також пов'язані з Суркісами офшорні компанії - Camerin Investments LLP, Sunnex Investments LLP, Tamplemon Investments LLP, Berlini Commercial LLP, Lumil Investments LLP, Sofinam Investments LLP.

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов сім'ї Суркісів і постановив стягнути з ПриватБанку кошти в сумі 1,05 млрд грн, $266,2 тис., а також EUR7,8 тис.

КААС 6 листопада відхилив апеляційну скаргу на рішення першої інстанції.

НБУ подав касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України та звернувся до суду з проханням зупинити виконання рішення до вирішення спору в касаційній інстанції. Дата розгляду скарги ще не призначена.

Державна виконавча служба 13 листопада відкрила провадження про стягнення з ПриватБанку коштів на користь І.Суркіса, Р.Суркіса, С.Суркіс, М.Суркіс і П.Ковалик. Наразі провадження в статусі примусового стягнення. Суми коштів, що підлягають стягненню, в системі не уточнюються.

ПриватБанк допускає необхідність залучення рефінансування НБУ для відшкодування коштів за позовами Суркісів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА