13:28 18.12.2017

Проти націоналізації ПриватБанку подано понад 400 позовів, НБУ пояснює їх небажанням екс-власників повертати борги

3 хв читати
Проти націоналізації ПриватБанку подано понад 400 позовів, НБУ пояснює їх небажанням екс-власників повертати борги

Стосовно Національного банку України (НБУ), ПриватБанку (Київ) та Міністерства фінансів подано більше ніж 400 позовів, які так чи так пов'язані з процесом націоналізації ПриватБанку - найбільшої фінустанови країни, повідомила заступник глави НБУ Катерина Рожкова на прес-конференції в понеділок.

"Така велика кількість позовів свідчить насамперед про відкрите небажання реструктуризувати та погашати борги колишніми власниками ПриватБанку, незважаючи на обіцянки та листи, які надсилали і в Нацбанк, і до прем'єр-міністра та міністра фінансів", - сказала вона.

К.Рожкова зазначила, що ці позови також подають, щоб дестабілізувати роботу Нацбанку, ПриватБанку та Мінфіну, які провадять роботу щодо повернення цих боргів.

Відповідаючи на запитання про позови стосовно роботи найнятих Нацбанком детективного агентства Kroll та консалтингової компанії AlixPartners, заступник глави НБУ висловила особисту думку: "Це просто прояв слабкості і страху, що результати співпраці з Kroll, AlixPartners будуть дуже неприємними для колишніх акціонерів".

Коментуючи подання опонентами подібних позовів до лондонського суду, К.Рожкова заявила, що вона розраховує на розгляд там цього спору по суті.

"У мене єдине є розуміння і комфорт, що лондонські суди трохи відрізняються від українських, тому розглядають питання по суті. Сподіваюся, таким чином його і буде розглянуто", - сказала заступник глави НБУ.

Вона наголосила, що Нацбанк та інші держоргани продовжать роботу щодо повернення боргів ПриватБанку і мають намір довести розпочате до кінця.

Як повідомлялося, 18 грудня 2016 року уряд за пропозицією НБУ та акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, прийняв рішення про націоналізацію цієї найбільшої на ринку країни фінустанови. Держава отримала 100% у його капіталі, а ПриватБанк було докапіталізовано на суму 116,8 млрд грн.

Наприкінці червня 2017 року Кабмін на підставі висновків незалежного аудитора Ernst&Young вирішив докапіталізувати ПриватБанк ще на 38,565 млрд грн для виконання ним економічних нормативів.

4 липня 2017 року Олександр Шлапак, який очолював на той момент правління ПриватБанку, заявив, що ПриватБанк за допомогою аудитора встановив системні порушення з боку колишнього менеджменту банку під час видачі позик на 133 млрд грн і їх обслуговування та направив ці матеріали до Генеральної прокуратури. "Генпрокуратура сьогодні вперше відкрила кримінальні справи за ст. ст. 218 і 220 - доведення банку до неплатоспроможності", - заявив він.

Водночас екс-власники та екс-менеджмент банку спростовують ці обвинувачення й оскаржують у судах дії Нацбанку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Згідно з меморандумом України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) за програмою розширеного фінансування EFF, до кінця вересня 2017 року планувалося завершити forensic-аудит (економічне розслідування операцій) ПриватБанку для визначення, чи мали місце правопорушення або погана банківська практика в період до його націоналізації наприкінці минулого року.

Для цих цілей, а також для консультаційних послуг із розроблення, впровадження та виконання плану заходів щодо підготовки до націоналізації ПриватБанку і пошуку активів власників бенефіціарів НБУ в лютому 2016 року найняв детективне агентство Kroll, а в липні 2016 року - консалтингову компанію AlixPartners. Ці самі компанії опрацьовували з Нацбанком питання координації юридичного захисту та претензійно-позовної роботи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА