08:27 19.12.2017

Порошенко стурбований скасуванням відшкодування ПДВ під час експорту олійних

2 хв читати
Порошенко стурбований скасуванням відшкодування ПДВ під час експорту олійних

Президент України Петро Порошенко поділяє стурбованість аграріїв щодо рішення Верховної Ради скасувати відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) під час експорту сої, рапсу та соняшнику.

"Глава держави поділяє стурбованість аграріїв неоднозначними положеннями ухвалених Верховною Радою України рішень щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість операцій з експорту сільськогосподарської продукції", - наведено в повідомленні на сайті президента слова першого заступника голови Адміністрації президента Віталія Ковальчука.

Президент звернув увагу депутатів на невідповідність таких рішень зобов'язанням, узятим Україною під час вступу до Світової організації торгівлі та під час підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

П.Порошенко просить Верховну Раду усунути неузгодженості, зокрема щодо термінів застосування особливостей оподаткування операцій з сільськогосподарською продукцією.

В.Ковальчук сподівається, що парламент цього тижня знайде компромісне рішення для врегулювання цього питання, яке відповідатиме економічним інтересам держави, агровиробників і торговельним зобов'язанням України.

Як повідомлялося, Верховна Рада проголосувала за скасування відшкодування ПДВ під час експорту сої, рапсу та соняшнику з 1 березня 2018 року і скасувала систему дотацій у вигляді квазіакумуляції ПДВ, виділивши на підтримку тваринництва 4 млрд грн.

Аграрні асоціації звернулися до президента з проханням захистити інтереси сільгоспвиробників, оскільки правка про скасування відшкодування ПДВ під час експорту олійних була ухвалена під час голосування змін до Податкового кодексу з грубим порушенням регламенту Верховної Ради.

За даними асоціацій, у разі скасування відшкодування ПДВ під час експорту олійних українські аграрії втратять 10-16 млрд грн на рік. Крім того, штучно створюються можливості для монопольної змови переробних підприємств із метою заниження цін на внутрішньому ринку.

Близько 1000 аграріїв у понеділок уранці на кілька годин перекрили автомагістралі Умань (Черкаська обл.) - пост ДПС, Корець (Рівненська обл.) - пост ДПС, с. Прибузьке (Хмельницька обл.) - пост ДПС на знак протесту проти ухвалених парламентом змін у частині держпідтримки сільгоспвиробників та скасування "експортного" ПДВ для олійних.

У четвер, 21 грудня, аграрії готуються до мітингу в Києві з вимогами повернути відшкодування ПДВ під час експорту олійних культур та залишити систему держпідтримки у вигляді квазіакумуляції ПДВ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА