20:52 19.12.2017

Україна зацікавлена ​​в поверненні Sea Launch на ринок пускових послуг

3 хв читати
Україна зацікавлена ​​в поверненні Sea Launch на ринок пускових послуг

Голова Державного космічного агентства України (ДКАУ) Павло Дегтяренко визнає зацікавленість української ракетно-космічної галузі в поверненні на світовий ринок пускових послуг міжнародного проекту Sea Launch ("Морський старт"), проте підкреслює: прогноз перспектив проекту можливий тільки після завершення схвалення операції з купівлі активів SL новим власником уповноваженими органами США.

Відповідаючи на запитання про подальші перспективи фактично "замороженого" в умовах нової геополітичної ситуації міжнародного проекту, котра купила в 2016 році нового власника, в розміщеному на сайті ДКАУ інтерв'ю "Газеті "2000" П.Дегтяренко зазначив: "Морський старт" - це справді проект ХХІ століття".

"Україна має безпосереднє відношення до ухвалення рішення щодо продовження його експлуатації. Як наслідок - проект Sea Launch був збережений, і на сьогодні ВО "Південний машинобудівний завод" уклало з компанією S7 Group угоду на виготовлення двох ракет-носіїв "Зеніт", - сказав він.

Разом з тим глава ДКАУ не зміг оцінити перспективи Sea Launch на тривалий термін.

"Прогнозувати ж, що буде відбуватися з проектом Sea Launch в довгостроковій перспективі, доволі складно", - констатував він, пояснивши: "Вважаю, що тільки коли угода про купівлю проекту "Морський старт" компанією S7 Group буде остаточно завершена і будуть отримані всі необхідні дозволи на подальше функціонування проекту на території США, ми зможемо більш впевнено прогнозувати його подальшу долю ".

При цьому він також додав: "Але хотів би зазначити, що ми зацікавлені в поверненні проекту "Морський старт" на ринок пускових послуг".

Як повідомлялося, консорціум Sea Launch з комерційних запусків супутників з морського космодрому в Тихому океані був створений в 1995 році. На першому етапі його акціонерами виступили американська Boeing (40%), російська РКК "Енергія" (25%), українські ДКБ "Південне" та ДП "Південмаш" (разом 15%), а також англо-норвезька Кvaerner Group (20%). Після реорганізації у 2010 році 95% акцій компанії володіла Energia Overseas Limited (EOL) - "внучка" РКК "Енергія" (РФ), 3% - американської Boeing, 2% - норвезької Aker Solutions. З 1995 року по травень 2014 по програмі Sea Launch виконано 36 пусків РН "Зеніт-3SL", зокрема 33 успішних. У серпні 2014 року Sea Launch оголосив про припинення запусків у рамках програми зі зниження витрат, щоб уникнути очікуваного дефіциту пускової програми, та про відновлення пусків в середині 2015-2016 років.

У вересні 2016 року Sea Launch SA і російська S7 Group оголосили про досягнуту домовленість щодо купівлі активів Sea Launch. Закриття угоди планувалося на 2017 рік, після отримання схвалення Директорату з контролю оборонної торгівлі (DDTC) і Комітету з іноземних інвестицій США (CFIUS).

У червні 2017 року ДП "Південмаш" повідомило про укладання в квітні 2017 року з компанією S7 Sea Launch Limited угоди на виробництво і постачання 12 ракет-носіїв серії "Зеніт" для дослідження й використання космосу з мирною метою в рамках міжнародних програм "Морський старт" і "Наземний старт". Виробництво РН "Зеніт" на потужностях "Південмашу" було призупинено в 2014 році через фінансові проблеми, що виникли в операторів проектів Sea Launch і Land Launch. РН "Зеніт-3SL" створена на основі двоступеневої РН "Зеніт-2" розробки ДП "КБ "Південне" і виробництва ДП "Південмаш", розгінний блок ДМ-SL розроблений і виробляється в РКК "Енергія" (РФ).

Згідно з озвученими SL в 2016 році даними, відновлення пускової діяльності за програмою було заплановане орієнтовно на кінець 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА