11:01 21.12.2017

ВР ухвалила закон про аудит фінзвітності та аудиторської діяльності

2 хв читати
ВР ухвалила закон про аудит фінзвітності та аудиторської діяльності

Верховна Рада в середу 229-ма голосами за необхідного мінімуму в 226 ухвалила закон "Про аудит фінансової звітності та аудиторської діяльності" (№6016-д).

"Законопроект розроблено з метою приведення норм національного законодавства у сфері аудиторської діяльності у відповідність до законодавства Європейського Союзу, зокрема з положеннями Директиви 43 і Регламенту 537 2014 року", - зазначила, представляючи документ, глава податкового комітету Ніна Южаніна.

Вона повідомила, що під час доопрацювання до другого читання було вирішено відтермінувати набутття чинності цим Законом з 1 травня на 1 жовтня 2018 року.

Документ, зокрема, впроваджує інститут громадського нагляду за аудиторською діяльністю, який покладається на Орган громадського нагляду, що складається з Ради з нагляду за аудиторською діяльністю та інспекції щодо забезпечення якості.

"Орган громадського нагляду здійснюватиме нагляд за виконанням Аудиторською палатою України делегованих їй повноважень", - зазначено в законі.

Крім того, передбачено, що в разі систематичного невиконання Аудиторською палатою рішень Органу громадського нагляду останній має право ініціювати скликання позачергових зборів аудиторів з метою дострокового припинення повноважень членів ради Аудиторської палати.

Фінансування діяльності Органу громадського нагляду буде здійснюватися за рахунок внесків суб'єктів аудиторської діяльності, розмір яких буде визначатися на підставі кожного угоди про надання послуг підприємствам, що становлять суспільний інтерес.

Суб'єкти аудиторської діяльності, зокрема, повинні будуть сплачувати фіксований внесок в розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожним аудиторським висновком таким підприємствам, а також внесок у відсотках від суми винагороди за угодою про надання аудиторських послуг підприємствам, що становлять суспільний інтерес.

Відповідно до закону, Рада з нагляду при Органі громадського нагляду складається з семи осіб: по одному представнику від органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в сфері бухгалтерського обліку та аудиту, Національного банку України, Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку і Нацкомфінпослуг, а також трьох непрактикуючих осіб, які відбираються на відкритому конкурсі.

Інспекцію із забезпечення якості при Органі громадського нагляду очолює виконавчий директор, який призначається радою з нагляду.

Вже після результативного голосування спікер парламенту Андрій Парубій повідомив, що до нього надійшли скарги про нібито факти неперсонального голосування за закон, тому після розгляду іншого поточного питання він знову поставить проект №6016-д на голосування для підтвердження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА