16:36 21.12.2017

ГПУ перешкоджає розслідуванню зловживань у ПриватБанку

3 хв читати
ГПУ перешкоджає розслідуванню зловживань у ПриватБанку

Міністр фінансів України Олександр Данилюк звинуватив Генеральну прокуратуру в затягуванні розслідування справ щодо дій колишніх керівників і власників Приватбанку, порушення і активному просуванні справ проти чинних посадових осіб банку, Мінфіну та НБУ, а також найнятих ними радників.

"Я вимагаю відставки Генерального прокурора Юрія Луценка", - заявив глава Мінфіну на брифінгу в Києві в четвер.

О.Данилюк підкреслив, що домогтися позитивного рішення Лондонського суду про заморозки активів колишніх власників Приватбанку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова до ухвалення рішення по суті вдалося "не завдяки підтримці прокуратури - як це повинно було бути - а попри всі прямі спроби з боку Генеральної прокуратури перешкодити цьому процесу".

Коментуючи свої звинувачення, міністр нагадав, що націоналізований ПриватБанк ініціював порушення 5 кримінальних справ, які зараз розслідуються Генпрокуратурою, зокрема щодо доведення банку до неплатоспроможності, незаконного виведення різними способами коштів з банку, неналежного використання конфіденційної інформації з серверів банку.

"Однак жодна з цих справ на сьогодні не була передана на розгляд до суду, оскільки досудові розслідування в цих провадженнях просуваються вкрай повільно, а в деяких з цих справ слідчі дії взагалі не ведуться", - зазначив О.Данилюк.

Він зазначив, що одночасно Генпрокуратура порушила низку кримінальних справ з приводу нібито незаконних дій посадових осіб ПриватБанку, Мінфіну і НБУ, в яких слідчі дії активно ведуться.

"Порушуються і активно ведуться кримінальні справи за фактами залучення банком радників, які займаються документуванням масштабів і схем незаконного виведення коштів з ПриватБанку колишніми власниками/менеджментом банку, результати роботи яких будуть використані в судових справах, як в українських, так і іноземних юрисдикціях", - додав глава Мінфіну.

Він вважає, справа ПриватБанку - це лакмусовий папірець ефективності роботи правоохоронних органів, оскільки держава вже витратила майже 140 млрд грн на докапіталізацію ПриватБанку через те, що раніше з нього були виведені гроші або надані недостатньо забезпечені кредити, які ніхто не повертає.

"У контексті цього "випадкова" зустріч в Амстердамі Ю.Луценка з Коломойським якраз напередодні суду в Лондоні викликає ще більше питань", - зазначив О.Данилюк.

На його думку, генпрокурор дискредитував себе атаками на нові антикорупційні органи і нездатністю довести до суду важливі для країни справи.

"Таким чином він дискредитує перед українським народом і міжнародними партнерами президента і парламент, які довірили йому таку важливу функцію, і владу загалом, тому має піти у відставку", - заявив О.Данилюк.

Раніше в цей день Ю.Луценко повідомив про закриття двох кримінальних проваджень, порушених за заявою нардепа Олександра Дубініна з партії "УКРОП", про розтрату коштів посадовими особами Нацбанку і ПриватБанку. Він також спростував порушення таких справ щодо найнятої НБУ компанії Kroll та інших іноземних радників і консультантів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА