12:20 22.12.2017

Поставки газу з боку Словаччини до України не скоротилися через арешт газу за спором із IUGAS

2 хв читати
Поставки газу з боку Словаччини до України не скоротилися через арешт газу за спором із IUGAS

Поставки природного газу з боку Словаччини до України здійснюються в звичайних обсягах, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в ПАТ "Укртрансгаз".

У свою чергу, в НАК "Нафтогаз України" агентству повідомили, що компанія займається врегулюванням цієї ситуації. "Нафтогаз займається врегулюванням цієї ситуації. Транспортування газу українською ГТС і забезпечення газом українських споживачів відбувається в штатному режимі", - зазначили в НАК.

За даними оператора ГТС Словаччини Eustream, поставки газу з боку Словаччини до України протягом 1-21 грудня здійснювалися в обсягах 21-22 млн куб. на добу.

Раніше видання "Дзеркало тижня" з посиланням на джерело повідомило, що рішенням словацького суду від 20 грудня 2017 року за позовом італійської компанії "Югаз" заарештовані поставки газу зі Словаччини на адресу НАК "Нафтогаз України" на виконання рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору з Italia Ukraina Gas Spa (IUGAS, Італія).

"Це проблема ще 2012 року. Попередній менеджмент був не дуже успішним у всіх трибуналах - як з Газпромом, так і з RosUkrEnergo - програв і цей суд. Ми готові до переговорів, оскільки це рішення вже не змінити. Там не така велика цифра, ми зараз шукаємо контрагента з того боку, який уповноважений сісти з нами за стіл переговорів. Щойно ми його знайдемо, я думаю, ми знайдемо і шлях це врегулювати", - прокоментував ситуацію голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв в ефірі "5 каналу" в п'ятницю ввечері.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж ухвалив рішення накласти штраф на НАК у розмірі $12,7 млн за невиконання контрактних зобов'язань перед IUGAS у період з 1 вересня 2008 року до 31 грудня 2010 року. Суд також визнав, що в період до 1 вересня 2008 року "Нафтогаз України" не несе відповідальності за нездійснення поставок природного газу через те, що IUGAS не подавала заявок на його постачання.

Суд також вирішив, що в період 2011-2012 рр. "Нафтогаз України" не несе відповідальності за нездійснення постачання природного газу через існування обставин, які були поза контролем компанії. Крім того, Стокгольмський арбітражний суд не ухвалював рішень щодо постачання природного газу в останній рік дії угоди - 2013 рік.

НАК "Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом територією України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА