17:50 22.12.2017

У Білорусії легалізували Майнінг і операції з криптовалютою

4 хв читати

Президент Білорусії Олександр Лукашенко підписав декрет "Про розвиток цифрової економіки". "Головна мета документа - створити такі умови, щоб світові IT-компанії приходили в Білорусь, відкривали тут свої представництва, центри розробок і створювали затребуваний в світі продукт", - цитує президента його прес-служба.
Відповідну заяву глава держави зробив у п'ятницю на зустрічі з представниками ділових кіл.
"Друга мета декрету - інвестиції в майбутнє. Це IT-кадри і освіту. Третя - впровадження новітніх фінансових інструментів і технологій. Провідні економіки світу ще тільки придивляються до цього нового явища. Білорусь стає фактично першим в світі державою, яка відкриває широкі можливості для використання технології блокчейн. у нас є всі шанси стати регіональним центром компетенцій у цій галузі ", - заявив він.
Голова держави зазначив, що він підтримав всі пропозиції підприємців, які б складні теми вони ні зачіпали. "Є у нас просунуті люди, які вже подумали, як цим займатися. Я подумав так: у нас сьогодні цього немає, якщо щось буде хороше - в плюс, якщо буде в мінус - я знаю, з кого спитати", - сказав Глава держави.
Як зауважив президент, з прийняттям декрету в Білорусі не тільки будуть створені умови для розвитку IT-сфери, а й придбані унікальні конкурентні переваги для залучення технологій, капіталів і, головне, розумних і талановитих людей з усього світу. "Цей декрет поряд з пакетом прийнятих рішень для бізнесу повинен дозволити Білорусі стати на шлях випереджаючого розвитку", - підкреслив Лукашенко.
У Білорусії з підписанням президентом декрету "Про розвиток цифрової економіки" створюються безпрецедентні для регіону умови для IT-компаній, вводяться в оборот цифрові валюти і маркери. Повний текст декрету ще не опублікований.

Як розповіло джерело, до 1 січня 2049 року продовжено термін дії спеціального правового режиму Парку високих технологій (ПВТ). Резидентами ПВТ можуть стати компанії, які здійснюють діяльність з розробки програмного забезпечення або іншу діяльність в сфері інформаційних технологій.

Такою діяльністю може бути проектування і експлуатація програмних та програмно-апаратних засобів на основі або з використанням реєстру блоків транзакцій (блокчейн); створення і навчання нейронних мереж; розробка і реалізація систем безпілотного керування транспортними засобами; Майнінг, діяльність біржі криптовалюта, діяльність кріптообменного пункту, інша діяльність з використанням токенов; діяльність в сфері кіберспорту.

"Перелік не закриті. Наглядова рада ПВТ наділяється правом визначати інші види діяльності, при здійсненні яких компанія зможе стати резидентом ПВТ", - підкреслило джерело. Крім того, продовжив він, в рамках спеціального правового режиму ПВТ збережені існуючі та введені нові пільги по податках, а також внесків до ФСЗН (фонд соціального захисту населення).

Так, додатково надаються пільги, спрямовані на стимулювання діяльності "продуктових" IT-компаній. Зокрема, від ПДВ будуть звільнені іноземні компанії, які надають резидентам ПВТ маркетингові, рекламні, консультаційні та деякі інші послуги. Також обнуляються ставки податку на доходи іноземних організацій, стосовно доходів від відчуження акцій, часток у статутному фонді, паїв у майні резидентів ПВТ (за умови безперервного володіння ними не менше 365 днів), а також роялті, доходів від надання рекламних послуг і деяких інших доходів, що виплачуються їм резидентами ПВТ.

Як зазначило джерело, декретом максимально спрощується діяльність резидентів ПВТ. Їм дозволяється здійснювати операції з електронними грошима без ряду обмежень; без дозволу Нацбанку резиденти зможуть відкривати рахунки в закордонних банках та інших кредитно-фінансових організаціях, отримувати на них грошові кошти; проводити в повідомному порядку валютні операції, пов'язані з рухом капіталу, здійснюються на підставі дозволу Національного банку; при здійсненні господарських операцій з нерезидентами Республіки Білорусь одноосібно складати первинні облікові документи.
"Законодавство про порядок проведення та контролю зовнішньоторговельних операцій на операції з участю резидентів ПВТ не поширюється", - додало джерело.

Крім того, декретом вводиться можливість інвестувати за британським праву. "Резидентам ПВТ прямо надано право укладати з третіми особами договори, активно застосовуються в міжнародному бізнесі. Це і угоди про надання опціону на укладення договору, і опціонні договори; договори конвертованого позики; угоди, що передбачають відповідальність за переманювання працівників; non-compete угоди з працівниками c виплатою їм компенсації, за період дії non-compete зобов'язань ", - зазначив співрозмовник.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА