19:33 22.12.2017

"Нафтогаз" зацікавлений у відновленні постачань "Газпрому", але цьому може завадити питання НКТ

2 хв читати
"Нафтогаз" зацікавлений у відновленні постачань "Газпрому", але цьому може завадити питання НКТ

Газ за оновленою Стокгольмським арбітражем формулою контракту з ВАТ "Газпром" буде дешевший для НАК "Нафтогаз України", ніж закуповуваний в Європі, проте через позицію "Газпрому" щодо постачання газу на неконтрольовані території (НКТ) на Донбасі є сумніви у відновленні російською компанією постачань українській компанії, заявив голова правління НАК Андрій Коболєв.

"Позитивний момент рішення (Стокгольмського арбітражу за контрактом на постачання - ІФ) - ціна, за якою "Газпром" буде вимушений нам постачати газ, буде нижчою, ніж та, за якою ми нині купуємо газ з європейського напрямку", - сказав він журналістам у Києві в п'ятницю.

А.Коболєв зазначив, що згідно з рішенням арбітражу на два останні роки дії контракту (2018-2019) у "Нафтогазу" є вимога відбирати не менше ніж 4 млрд куб. м на рік, а у "Газпрому" є зобов'язання постачати не менше ніж 5 млрд куб. м на рік.

"Це означатиме більше дешевого газу для українських споживачів", - вважає голова НАК.

Водночас він висловив сумніви, що "Газпром" буде готовий виконувати ці умови і постачати газ "Нафтогазу", оскільки трибунал не визнав, що за постачання газу на тимчасово окуповані території має платити "Нафтогаз".

"Чи буде "Газпром" готовий відмовитися від цього боргу (за постачання на НКТ - ІФ) і постачати нам далі газ, ми дізнаємося найближчим часом", - сказав А.Коболєв.

Раніше головний комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко зазначав, що станом на грудень претензії "Газпрому" щодо постачання в окуповані райони Донбасу становлять близько $1,3 млрд згідно з рахунками, які виставляє російська компанія.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА