18:02 26.12.2017

Рада посилила нагляд за суспільно важливими підприємствами - думка

2 хв читати
Рада посилила нагляд за суспільно важливими підприємствами - думка

Закон "Про аудит фінансової звітності та аудиторської діяльності" (№6016), ухвалений парламентом у другому читанні 21 грудня 2017 року, суттєво вплине на обов'язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес, вважає директор з аудиту "КПМГ в Україні "Юлія Терещенко.

"Закон містить посилені вимоги щодо звіту аудитора та становлять суспільний інтерес підприємств, що покликане розширити розуміння зацікавленими сторонами аудиту і пояснює, як потрібно реагувати на виявлені ризики", - повідомила вона в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Крім того, закон вимагає від аудиторів суспільно важливих підприємств готувати додатковий письмовий звіт для аудиторського комітету, зазначила вона.

За словами Ю.Терещенко, метою нового закону в цілому і змін щодо суспільно важливих підприємств та їхніх аудиторів, зокрема, є підвищення якості аудиторських послуг, зміцнення корпоративного управління для всіх зацікавлених сторін.

"Посилення вимог до звітності, зміцнення нагляду за аудиторською діяльністю та вдосконалення взаємодії з регулюючими органами сприятиме більшій прозорості аудиту, упорядкування ринку аудиторських послуг в Україні. Крім того, структурований аудит підприємств, що становлять суспільний інтерес, може виявити більш широкі системні проблеми", - пояснила вона.

Водночас від підприємств, що становлять суспільний інтерес, потрібно здійснювати ротацію суб'єктів аудиторської діяльності після 10 років надання послуг з обов'язкового аудиту з можливістю продовження періоду ротації в разі проведення публічного тендеру.

"Обов'язкова ротація аудиторів знизить можливість вибору через встановлені обмеження за періодом надання послуг аудитором, тоді як інші фірми також не зможуть взяти участь у тендері через надання клієнту неаудіторскіх послуг", - вважає Ю.Терещенко.

Крім того, в законі міститься перелік неаудіторскіх послуг, які аудитору підприємства, що становить суспільний інтерес, і всім членам мережі аудиторських фірм, заборонено надавати цьому ж підприємству, його дочірнім підприємствам або материнській компанії.

"Нові правила професійної незалежності забороняють багато видів неаудиторських послуг, дозволених міжнародно визнаними концептуальними засадами надання аудиторських послуг, як Кодекс етики Ради з міжнародних стандартів етики для бухгалтерів (Кодекс РМСЕБ). Ці невідповідності можуть збільшити витратність і ускладнити ведення бізнесу в Україні", - сказала вона.

Загалом, зазначила Ю.Терещенко, закон вступає в силу з 1 жовтня 2018 року, а значить, суб'єктам аудиторської діяльності, регулюючим органам, органам держвлади і бізнес-співтовариству необхідно посилити співпрацю, щоб забезпечити максимальну ефективність імплементації нового законодавства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

Мінагрополітики прогнозує у 2024р. скорочення виробництва зернових до 52,4 млн тонн, збереження врожаю олійних - 21,7 млн тонн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА