08:14 02.01.2018

Фонд енергоефективності розпочав роботу в Україні

3 хв читати
Фонд енергоефективності розпочав роботу в Україні

В Україні розпочинає роботу Фонд енергоефективності, який стане новим та ефективним інструментом реалізації проектів енергомодернізації держави і на рівні домогосподарств, і на рівні юридичних осіб, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабінету Міністрів України в понеділок.

Як очікується, фонд надаватиме кошти для реалізації проектів термомодернізації, впровадження ефективних систем моніторингу та управління, встановлення ефективних опалювальних та охолоджувальних систем та обладнання, а також заміни наявних систем і обладнання на більш ефективне. Формою надання коштів стане часткове відшкодування вартості заходів з енергоефективності фізичним та юридичним особам.

"Ми виділяємо в цілому 2 млрд грн (на програми енергоефективності - ІФ), з яких 400 млн грн - це "теплі кредити", а 1,6 млрд грн - це масштабні проекти енергомодернізації", - повідомив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

За його словами, окрім бюджетних асигнувань, також очікується надходження коштів "від наших європейських партнерів". "Є рішення про виділення EUR100 млн - це приблизно 3 млрд грн. Цей транш буде розділений на декілька періодів", - розповів глава уряду.

В.Гройсман заявляє, що всі проекти енергомодернізації будуть реалізовані одночасно із програмами запровадження ефективного споживання ресурсів, а також суттєвого збільшення видобутку власного газу.

За прогнозами уряду, за три-п’ять років роботи Фонду енергоефективності щорічна економія газу за рахунок ефективного використання палива становитиме не менше ніж 1,5 млрд куб. м, і при цьому запуск нових виробництв на основі новітніх технологій дасть змогу створити додатково близько 75 тис. нових робочих місць.

Як повідомлялося, Верховна Рада України 8 червня 2017 року ухвалила закон "Про Фонд енергоефективності", а 20 липня президент України Петро Порошенко підписав його. 20 грудня Кабінет Міністрів України створив державне підприємство "Фонд енергоефективності".

Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко заявляв раніше, що вищезгаданий закон дасть можливість українським домогосподарствам під час реалізації заходів із термомодернізації економити до 50% споживання енергоресурсів, а робота Фонду допоможе скоротити втрати газу в системі теплопостачання та житловому секторі країни, які щороку становлять 2,4 млрд куб. м та 9 млрд куб. м відповідно, а також за п’ять-вісім років запустити ринок послуг у сфері енергоефективності обсягом близько EUR30 млрд, головним учасником якого стане малий і середній бізнес. Саму ж роботу фонду планується направити на взаємодію з власниками приватних і багатоквартирних житлових будинків із метою підвищення класу енергоефективності таких будівель і компенсації витрат на виконання відповідних робіт.

Максимальний розмір компенсації для організації співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) становитиме 50% витрачених коштів у разі, якщо енергоефективність будівлі в результаті проекту підвищиться до класу "А" за міжнародними стандартами.

За словами Г.Зубка, контролюватиме фонд незалежна наглядова рада, до якої входитимуть представники Міжнародної фінансової корпорації (IFC), яка технічно підтримуватиме роботу фонду, інших міжнародних партнерів та українського уряду. Водночас технічний офіс фонду розроблятиме типові проекти енергомодернізації будинків і фінансові інструменти для їх реалізації.

22 червня віце-президент Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович повідомив, що Європейський Союз виділить Україні EUR100 млн для Фонду енергоефективності, щойно український парламент завершить формування законодавчого поля для роботи Фонду. "Якщо Україна досягне рівня енергоефективності, який є у Польщі, то економитиме більше енергії, ніж за рік споживає Іспанія", - зазначив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА