09:00 04.01.2018

Європейські індекси зросли в середу слідом за котируваннями акцій рітейлерів і нафтокомпаній

3 хв читати
Європейські індекси зросли в середу слідом за котируваннями акцій рітейлерів і нафтокомпаній

Європейські фондові індекси зросли в середу слідом за котируваннями акцій рітейлерів і виробників напівпровідників, пише MarketWatch.

Зведений індекс найбільших підприємств регіону Stoxx Europe 600 на закриття ринку збільшився на 0,5%, до 390,22 пункту.

Британський FTSE 100 піднявся на 0,3%, французький CAC 40 - на 0,8%, німецький DAX - також на 0,8%, іспанський IBEX 35 - на 0,4%.

Папери британського рітейлера Next Plc подорожчали за підсумками торгів на 6,7%. Компанія поліпшила прогноз річного податкового прибутку на 8 млн фунтів - до 725 млн фунтів завдяки обсягам продажу у передріздвяний період, що перевищили очікування.

Як повідомив рітейлер, обсяги продажу товарів під брендом Next за повною ціною (без знижок) за 54 дні до 24 грудня зросли на 1,5%, тоді як аналітики в середньому очікували зниження на 0,5%.

Папери Marks & Spencer Group PLC подорожчали на 1,4%, Associated British Foods PLC - на 2,1%, Burberry Group - на 0,4%.

Котирування акцій нафтокомпаній зросли за підсумками торгів у середу слідом за підйомом цін на нафту. Папери BP подорожчали на 1,3%, Shell - на 1,4%, Tullow Oil - на 4,2%.

Водночас папери виробників напівпровідників Siltronic AG та AMS AG подорожчали відповідно на 5,9% та 6,6%.

Вартість акцій телекомунікаційної компанії Altice NV піднялася на 7,7%. Її підрозділ Altice-SFR уклав угоду з медіакомпанією M6, що передбачає поширення програм M6 серед клієнтів SFR.

Капіталізація Deutsche Bank опустилася на 0,2%. За даними газети Handelsblatt, понад 30 інвесторів подали проти Deutsche Bank позови на загальну суму EUR740 млн. На думку інвесторів, вони отримали від банку занадто мало за акції Postbank, що належали їм, у рамках угоди з Deutsche Bank у 2010 році.

Акції найбільшого дискаунтера Європи Ryanair Holdings Plc подорожчали на 2,9% на торгах у Дубліні. Компанія подала заявку на ліцензію авіаперевізника на території Великої Британії після березня 2019 року, щоб уникнути негативних наслідків Brexit. За даними Sky News, у Ryanair лише три внутрішні рейси в Британії, на які припадає менше ніж 2% сукупної виручки авіаперевізника.

Зростання кількості пасажирів Ryanair, найбільшого дискаунтера Європи, уповільнилося в 2017 році до мінімуму з 2014 року - 10%, йдеться в оприлюдненому в середу прес-релізі компанії. Загалом минулого року Ryanair перевіз 129 млн людей. При цьому в грудні показник зріс лише на 3%.

Підтримку європейському ринку в середу надали сильні статдані з Німеччини.

Безробіття у ФРН у грудні опустилося до 5,5%, що є найнижчим значення від моменту возз'єднання країни в 1990 році, повідомило Федеральне агентство з працевлаштування ФРН. Місяцем раніше безробіття було на рівні 5,6%.

При цьому кількість безробітних у Німеччині зменшилася за підсумками шостого місяця поспіль. Зниження становило 29 тис. - до 2,385 млн людей порівняно з 2,368 млн осіб.

Аналітики в середньому не очікували зміни рівня безробіття та зменшення кількості безробітних на 13 тис., повідомляє Trading Economics.

Крім того, трейдери оцінюють факт набуття чинності з 3 січня 2018 року директиви ЄС про ринки фінансових інструментів (MiFID II). Біржові індексні фонди (ETF), ймовірно, найбільше виграють від MiFID II, зазначають аналітики Bloomberg Intelligence. За їхніми оцінками, активи ETF можуть подвоїтися до кінця 2023 року, сягнувши $2 трлн.

У середу стало відомо, що регулятори Великої Британії та Німеччини дозволили трьом великим біржовим операторам відкласти виконання вимог MiFID II у частині принципу "відкритого доступу", що дає змогу інвесторам обирати майданчики для торгівлі та клірингу угод. Цей принцип, як очікується, покладе край "закритій" моделі роботи бірж, де торговельні операції пов'язані з клірингом та ліцензуванням продуктів.

Управління з контролю за додержанням норм поведінки на фінансових ринках Великої Британії (Financial Conduct Authority, FCA) дозволило Лондонській біржі металів (LME) і біржі ICE Futures Europe відкласти виконання цієї вимоги до липня 2020 року.

Німецький регулятор BaFin надав дозвіл Eurex Clearing відстрочити виконання вимоги на той самий період.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА