17:11 17.01.2018

Генпрокурор спростовує участь ICU в транскордонних фінопераціях ОЗУ Януковича

4 хв читати
Генпрокурор спростовує участь ICU в транскордонних фінопераціях ОЗУ Януковича

Генеральний прокурор України Юрій Луценко спростовує участь групи ICU в транскордонних операціях із коштами організованого злочинного угрупування (ОЗУ) екс-президента Віктора Януковича.

"ICU нічого не оформляла з виведення коштів, вони виходили злочинним шляхом без будь-яких брокерів. Вони навіть нічого не оформляли з введення коштів. Вони оформляли лише купівлю за кошти, розміщені на рахунку Ощадбанку та інших банків, емітованих державою Україна, цінних паперів, при цьому отримували встановлену законом маржу", - сказав він під час засідання парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони в Києві в середу.

За його словами, під час перевірки дій ICU і співробітників банків у рамках транзакцій з купівлі за "брудні гроші" ОЗУ Януковича цінних паперів України було встановлено, що вони відповідають чинному законодавству.

Проте, додав Ю.Луценко, Генпрокуратура України перенаправила матеріали перевірки експертній установі, яка єдина може надати остаточну відповідь, чи були в діях брокера або співробітників банків порушення чинного законодавства під час оформлення операцій купівлі ОВДП.

"Ми чекаємо на відповідь експертизи, і за її підсумками буде ухвалено рішення: або закрити епізод про відповідальність співробітників банків і брокерської компанії ICU, або пред'являти їм підозри і, можливо, обвинувачення", - сказав генпрокурор.

Як повідомлялося, 10 січня 2018 року Al Jazeera оприлюднила 95-сторінковий текст вироку Краматорського районного суду від 28 березня 2017 року, який пізніше був засекречений як такий, що містить державну таємницю.

Телеканал також звернув увагу, що операції з купівлі державних облігацій (що потрапили разом з отриманими за ними грошами під спецконфіскацію) здійснювалися через групу ICU, що обслуговувала також і інтереси нинішнього президента країни Петра Порошенка. Водночас у матеріалі наведено коментарі групи, що в цих транзакціях вона виступала виключно в ролі агента.

Генеральна прокуратура України не може ані підтвердити ані спростувати достовірність тексту вироку, оприлюдненого телеканалом Al Jazeera, заявив заступник генпрокурора Євген Єнін. За його словами, текст рішення Краматорського суду про спецконфіскацію $1,5 млрд оточення В.Януковича засекречений з огляду на тривання слідчих дій і для забезпечення захисту учасників процесу.

У відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна" за матеріалом Al Jazeera в ICU зазначили, що йдеться про супровід операції купівлі-продажу ОВДП між Ощадбанком і компаніями-нерезидентами в листопаді-грудні 2013 року, тоді як Al Jazeera пише про період між 2012 та 2014 роками.

В інвестгрупі пояснили, що раніше такі транзакції банки та інші учасники ринку могли здійснювати безпосередньо, проте нова редакція закону "Про депозитарну систему" з жовтня 2013 року зобов'язала учасників ринку оформляти всі операції купівлі-продажу облігацій внутрішньої держпозики через ПАТ "Розрахунковий центр" і ліцензованих брокерів.

ICU нагадала, що НКЦПФР у рамках розслідування провела позапланову перевірку компанії та аудит згадуваних операцій і не знайшла порушень. Окрім того, для захисту репутації група ініціювала незалежну перевірку її операцій групою експертів, що раніше працювали з Держфінмоніторингом та ОБСЄ, яка також підтвердила дотримання законодавства, додали в ICU.

Як повідомлялося, постраждалі від спецконфіскації компанії оскаржили не лише саму спецконфіскацію, а й рішення засекретити вирок суду. Зокрема, Akemi Management Ltd у Солом’янському районному суді Києва за позовом до держексперта з питань таємниць Генеральної прокуратури - генерального прокурора про скасування його висновку від 3 червня про наявність у вироку відомостей, що містять держтаємницю (який також має гриф "таємно"), добилася певного успіху. Суд 19 грудня своїм рішення зажадав у держексперта пояснень і доказів про обставини ухвалення рішення щодо привласнення цьому висновку статусу "секретний".

Групу ICU створено в червні 2006 року, надає послуги з торгівлі цінними паперами, інвестиційно-банківські послуги, а також здійснює управління активами інститутів спільного інвестування. До її складу входять ТОВ "Інвестиційний капітал Україна", КУА "Інвестиційний капітал Україна", банк "Авангард" і КУА-АПФ "Тройка Діалог Україна" (усі - Київ). Раніше співвласником і головою ради директорів групи була Валерія Гонтарева, яку за пропозицією президента Петра Порошенка парламент у червні 2014 року затвердив на посаду глави НБУ.

Після продажу В.Гонтаревою частки в ICU основними партнерами групи залишилися Макар Пасенюк та Костянтин Стеценко з частками 41,7%, а також Олександр Вальчишен і Володимир Демчишин, що очолював Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, яким належить відповідно 6,58% та 9,99%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА