20:58 19.01.2018

SEC практично закрила двері для біткойнових ETF, стежитиме за ринком разом із CFTC

3 хв читати
SEC практично закрила двері для біткойнових ETF, стежитиме за ринком разом із CFTC

Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) США дала зрозуміти, що не має наміру схвалювати реєстрацію ETF на біткойн та іншу криптовалюту, поставивши під сумнів можливість відповідності таких продуктів правилам, передбаченим для захисту звичайних інвесторів, пише газета The Wall Street Journal.

У листі, який SEC направила галузевим групам Волл-стріт, які прагнуть запуску заснованих на криптовалюті ETF і взаємних фондів, порушено питання, яким чином проблеми волатильності та ліквідності біткойнів буде узгоджена з необхідністю розрахунку фондами справедливої вартості їх портфелів на кінець кожної торгової сесії.

Проблемою також може стати легке виведення інвесторами коштів з подібних інвестиційних структур, відзначають в SEC.

"Доти, доки ці питання не будуть вирішені задовільним чином, ми не вважаємо за доцільне реєстрацію фондів, які планують інвестувати переважно в криптовалюти й пов'язані з ними продукти", - заявила Далія Бласс, що відповідає в SEC за управління інвестиціями.

Низка інвесткомпаній раніше заявила про бажання запустити ETF на біткойн на тлі великого інтересу до ринку криптовалют, однак SEC завжди скептично ставилася до цієї ідеї.

Регулятор також висловлював сумніви щодо розміщень в криптовалютах - ICO (Initial Coin Offering), вважаючи, що багато з цих угод аналогічні за структурою продажу цінних паперів і мають підкорятися правилам захисту інвесторів.

У минулому році SEC відхилило заявку братів Кемерона і Тайлера Вінклевосс, засновників біржі криптовалюта Gemini Trust, про створення двох ETF на біткойн, заявивши, що глобальний ринок криптовалют недостатньо прозорий.

Деякі експерти сподівалися, що SEC пом'якшить свою позицію після запуску ф'ючерсів на біткойн двома провідними біржовими операторами в кінці минулого року.

Комісія з термінової ф'ючерсної торгівлі сировинними товарами (CFTC) дала дозвіл CBOE і CME почати торгівлю ф'ючерсами на біткойн 1 грудня 2017 року.

У своєму листі до галузевих групах Волл-стріт SEC застерегла їх від спроб знайти способи, які дозволили б їм запустити фонди, засновані на біткойні або ф'ючерсах на біткойн.

SEC "буде оцінювати такі дії негативно і вживатиме заходів", необхідних для захисту звичайних інвесторів, зазначено в листі.

У п'ятницю SEC і CFTC опублікували спільну заяву, що стосується потенційних дисциплінарних заходів для учасників фінансових ринків, залучених в операції з криптовалютами.

"У випадках залучення учасників ринку до махінацій під виглядом пропозиції цифрових інструментів, хоч би як вони називалися - віртуальні валюти, монети, токени чи якось ще, SEC і CFTC досліджуватимуть форму і сутність цієї діяльності та притягатимуть до відповідальності за порушення федерального законодавства у сфері цінних паперів і сировинних ринків", - наголошується в спільній заяві двох регуляторів.

SEC і CFTC продовжать розбиратися з порушеннями і вживати заходів для припинення і запобігання шахрайствам під час пропозиції та продажу цифрових інструментів, зазначено в повідомленні.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА