11:43 23.01.2018

"Нафтогаз" і УГВ вимагають від Кабміну 111 млрд грн компенсацій за виконання спецзобов’язань

3 хв читати
"Нафтогаз" і УГВ вимагають від Кабміну 111 млрд грн компенсацій за виконання спецзобов’язань

 НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Укргазвидобування" (УГВ) звернулися до Кабінету Міністрів з вимогою компенсувати втрати в розмірі 111 млрд грн за постачання газу в рамках виконання покладених на компанії спеціальних зобов'язань (PSO), ідеться в прес-релізі НАК.

Право компаній вимагати від уряду визначення джерел фінансування і порядку компенсації за виконання компанії спецзобов’язань підтверджено в судовому порядку.

"Поточна схема покладення спецобов'язків шкодить і державі, і споживачам, і розвитку ринку. Існування цієї схеми протягом останніх двох років коштувало значної суми грошей, яку ми оцінюємо в понад 110 млрд грн. За ці кошти держава могла би провести масштабну модернізацію житлово-комунального господарства, зробити умови життя громадян комфортнішими, рахунки меншими, а послуги якіснішими", - зазначив голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

За розрахунками НАК, з 1 жовтня 2015 року по 31 грудня 2017 року "Нафтогаз" поставив контрагентам 40,7 млрд куб. м газу в рамках PSO. Згідно із законодавством, група має право на отримання компенсації своїх економічно обґрунтованих витрат, зменшених на отримані в процесі виконання PSO доходи, і з урахуванням допустимого рівня прибутку. Зокрема, компенсація УГВ оцінюється в 74,8 млрд грн, недоотриманий прибуток - у 12,1 млрд грн, а сумнівна заборгованість за поставлений газ нав'язаним Кабміном компаніям перед НАК на сьогодні становить 24,1 млрд грн.

"При цьому "Нафтогаз" сплатив до державного бюджету всі податки, пов'язані з реалізацією цього газу, своєчасно та в повному обсязі. Для порівняння, рівень розрахунків за газ, поставлений протягом цього періоду контрагентам, на яких не поширюється дія спеціальних обов'язків, становить майже 100%", - наголошується в прес-релізі.

У НАК нагадують про вже виявлені правоохоронними органами махінації з газом, що постачається на пільгових умовах населенню.

"Поточна система призводить до багатомільярдних втрат держави. Вона має бути терміново скасована і замінена прозорими ринковими умовами. В Україні є достатні обсяги газу й достатньо постачальників газу. Ми неодноразово пропонували уряду впровадити механізм ринкового ціноутворення та вільну конкуренцію за кожного споживача, а доходи від цього ринку спрямовувати на збільшення видобутку та енергомодернізацію", - зазначає А.Коболєв.

Голова НАК переконаний, що без завершення реформи ринку газу амбітні плани щодо збільшення внутрішнього видобутку, відмови від імпорту газу, зниження цін на газ для населення і реалізація масштабних заходів з енергоефективності будуть приречені залишитися на папері.

Як повідомлялося, Окружний адміністративний суд Києва постановою за позовом "Нафтогазу" зобов'язав Кабмін виконати п. 7 ч. 4 с. 11 закону "Про ринок природного газу" і визначити джерела фінансування, порядок визначення компенсації для суб'єктів ринку природного газу, на яких покладено спеціальні зобов'язання, шляхом внесення відповідних змін до урядової постанови №187 від 22 березня 2017 року.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом із транзиту та зберігання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА