09:46 26.01.2018

Порошенко сподівається на черговий транш МВФ до квітня

2 хв читати
Порошенко сподівається на черговий транш МВФ до квітня

Президент України Петро Порошенко розраховує, що орієнтовно до квітня країна зможе отримати черговий транш від Міжнародного валютного фонду (МВФ), так як на даний момент Україна виконала 80% своїх зобов'язань.

"Ймовірно, "схрещую пальці", до квітня у нас буде місія і наступний транш", - сказав П.Порошенко в інтерв'ю Bloomberg у Давосі.

За його словами, Україна "виконала 80%" своїх зобов'язань.

Глава держави запевнив, що він, уряд і український народ "готові продовжувати співпрацю з МВФ".

Раніше в Давосі міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив, що Україна планує до травня виконати всі зобов'язання в рамках програми розширеного фінансування МВФ, що дозволить їй отримати черговий транш кредиту.

Глава Мінфіну зазначив, що за результатами зустрічі президента України з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард 24 січня в Давосі остаточно узгоджується весь перелік зобов'язань для отримання чергового транша кредиту EFF.

Як повідомлялося, відкрита МВФ в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) із першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($ 0,62 млрд). Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою і зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні 2016 року переговори про продовження фінансування поновилися, проте фонд вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише у середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

У рамках четвертого перегляду, що відкриває шлях для отримання п'ятого транша, МВФ ще продовжує вивчати ухвалений Верховною Радою закон про пенсійну реформу. Крім цього, Україні ще необхідно ухвалити законодавство про створення антикорупційного суду, реформувати, а також провести коригування внутрішніх тарифів на газ відповідно до раніше затвердженої формули.

Минулого тижня Київ виконав одну з умов перегляду - було ухвалено новий закон про приватизацію. Крім того П.Порошенко вніс до Верховної Ради кандидатуру Я.Смолія на посаду глави НБУ, яка фактично була вакантною з весни минулого року, коли нинішня глава Валерія Гонтарева подала у відставку.

Нацбанк раніше повідомляв, що в 2018 році очікує надходження двох траншів МВФ на загальну суму $3-3,5 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА